El Periódico - Català

Revolució contra la leucèmia

La sanitat pública britànica comença a aplicar en nens una teràpia que no s’havia utilitzat a Europa Els glòbuls blancs de la sang es modifiquen i es reintrodue­ixen

- DANIEL POSTICO

El Servei de Salut Britànic (NHS) ha aprovat un tractament contra la leucèmia de nens que reprograma el sistema immune dels pacients per destruir les cèl·lules cancerígen­es i que està considerat revolucion­ari. És el primer d’una sèrie de tractament­s en la nova era de la medicina personalit­zada. El Regne Unit s’ha convertit recentment en el primer país europeu a oferir-ho.

El tractament, conegut comercialm­ent com a Kymriah, és una teràpia de cèl·lules CAR-T (receptor d’antigen quimèric de cèl·lules T). Consisteix a extreure els glòbuls blancs de la sang, modificar-los genèticame­nt perquè puguin detectar les cèl·lules cancerígen­es i tornar a inserir-los al cos del pacient. El procés és específic per a cada malalt.

De moment, el CAR-T només ha estat disponible per a malalts a Europa a través d’assajos clínics. El primer pacient a rebre teràpia CAR-T va ser el 2011 als Estats Units, únic país amb llicència per aplicar-la fins ara. I des d’aleshores centenars de persones han rebut aquest tractament, que només està disponible en centres pediàtrics privats i costa uns 313.000 euros per pacient. Els resultats són esperançad­ors, ja que en nou de cada deu casos han funcionat. S’ha dut a terme en nens malalts amb una mitjana d’11 anys amb poques opcions de seguir amb vida, i han aconseguit una remissió completa.

Segons l’NHS, el procés de producció d’un tractament com aquest és immensamen­t complex i la seva preparació es troba ja en l’etapa final. Els tres primers hospitals de l’NHS a passar pel procés d’acreditaci­ó internacio­nal per a la seva provisió són a Londres, Manchester i Newcastle. A diferència de les teràpies convencion­als per al càncer, no requereix que s’apliqui de forma continuada, sinó que només fa falta que es faci una sola vegada. No obstant, el nivell de preparació exigit és elevat. Requereix un equip de científics i setmanes de preparatiu­s.

Més petits de 25 anys

S’ha autoritzat per tractar pacients joves, nens o més petits de 25 anys que no responen al tractament d’un tipus agressiu de leucèmia anomenada leucèmia limfoblàst­ibles ca aguda, en la qual la medul·la òssia produeix massa glòbuls blancs immadurs. El rebran només 30 malalts per any.

«La teràpia CAR-T suposa un veritable punt d’inflexió, i els pacients de càncer de l’NHS seran els primers al món a beneficiar-se’n», assegura Simon Stevens, director executiu de l’NHS per a Anglaterra. Stevens l’emmarca dins l’estratègia per aconseguir més disponibil­itat de nous tractament­s en la sanitat pública. Demana a les grans farmacèuti­ques preus més assequi- per aconseguir acords com aquest, que beneficien els malalts.

És el primer acord d’aquest tipus a Europa. El tractament pertany a la farmacèuti­ca Novartis. L’acord al qual va arribar l’NHS amb Novartis i el descompte que va aconseguir no s’han revelat. L’NHS el finançarà a través del fons per a medicament­s contra el càncer creat l’any 2011 per facilitar un accés més ràpid a aquest tipus de fàrmacs i serà gratuït. «Aquesta ràpida negociació demostra que si el servei de salut i les companyia científiqu­es treballen junts poden fer que tractament­s revolucion­aris estiguin disponible­s per als pacients», destaca Stevens.

«La teràpia CAR-T és l’avenç més excitant en dècades en el tractament per a la leucèmia de nens –declara el doctor Alastair Rankin, director d’investigac­ió de càncer de sang de l’oenagé Bloodwise–. La quimioterà­pia intensiva ara pot curar la gran majoria de nens, però un nombre encara important moren cada any perquè no responen al tractament. Aquesta teràpia ofereix una oportunita­t autèntica de curació a llarg termini del nen que, d’una altra manera, no tindria esperança».

Molt aviat tindrem màquines que rodin soles pels nostres carrers. Quan tinguem vehicles autònoms, es trobaran en algun moment en situacions compromese­s i n’hi haurà alguns que prenguin decisions de les quals pot dependre la vida d’alguna persona. Un projecte internacio­nal anomenat La Màquina Moral acaba de publicar els resultats en què tracta de concloure quines decisions són les que la gent troba acceptable­s en cas que un vehicle hagi d’escollir posar en perill la vida d’una persona o una altra.

La Màquina Moral és un experiment global en forma de videojoc en xarxa en el qual es demana als participan­ts que es posin en el lloc del conductor d’un vehicle. En un moment donat, es troben davant de la situació en què els frens fallen i cal decidir si el cotxe atropellar­à persones

Els resultats són esperançad­ors, ja que en nou de cada deu casos ha funcionat

La teràpia ofereix una oportunita­t real de curació a llarg termini, assegura un metge

Els responsabl­es del projecte afirmen que han tingut 40 milions de respostes

que travessen la carretera o si es precipita contra una paret, de manera que moriran els passatgers. En el joc, tant els vianants com els ocupants van canviant d’edat o de sexe, si han sigut passatge o no, o fins i tot si són humans o animals.

Els responsabl­es del projecte afirmen que han tingut 40 milions de respostes de 233 països. Els resultats indiquen que de forma global els participan­ts prefereixe­n protegir més els humans que els animals, els joves que els vells, les dones que els homes, però els ciutadans de diferents països manifesten preferènci­es diferents. Els participan­ts de països occidental­s pensen que és als joves a qui cal emparar, al contrari dels orientals.

No és segur que La Màquina Moral actual serveixi per gaire. Poquíssims conductors s’han trobat en la situació que descriu. Però ens fa pensar que quan anem utilitzant sistemes automàtics que prenguin decisions caldrà proporcion­ar-los criteris. Serem els que les construïm i les preparem els que en som responsabl­es.

 ?? AFP / ALEXANDER KHUDOTEPLY ?? Dos nens afectats de leucèmia El nou tractament és l’avenç més excitant en dècades, segons els experts.
AFP / ALEXANDER KHUDOTEPLY Dos nens afectats de leucèmia El nou tractament és l’avenç més excitant en dècades, segons els experts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain