El Periódico - Català

No apte per a Cristiano

El 20è aniversari de la primera trobada estatal de ‘breakers’ a Nou Barris va ser tota una vibrant exhibició dels valors del hip-hop

- NANDO Cruz Ramón De España

«¡Vull competir!», cridava el breaker francès, incapaç d’acceptar la seva eliminació. I va començar a menysprear altres contrincan­ts fins que un altre breaker se li va encarar. «¿T’estàs ficant amb el meu equip?». El que fins aleshores era una sana celebració de la cultura hip-hop estava a punt de derivar en baralla. Hi va haver empentes i forcejamen­ts. La batussa estava en el seu punt fins que el presentado­r va agafar el micro: «¡Ballem!». El públic va aclamar: «¡Battle! ¡Battle!». Tots volien batalla. Hi hauria batalla.

Es va obrir un cercle a la pista i el breaker de Perpinyà, una mena de Cristiano Ronaldo més per la inca- pacitat per acceptar la derrota que per les seves habilitats, es va batre amb tot el que se li va posar a l’abast. Van ballar amb violència, però no hi va haver cops de puny sinó top rocks, footworks i molinets. El presentado­r va acabar la batalla quan va calcular que la ràbia s’havia evaporat a través de la suor i l’adrenalina. El públic va aplaudir embogit, ja que havia viscut una batalla encesa, un duel de veritat.

La Lunatik Jam, que es va celebrar dissabte a l’Ateneu Popular 9 Barris, era una reunió de breakers a escala estatal i, també, un homenatge a la Lunatic Jam original, la que es va celebrar el 1998 al mateix lloc. Rudy i Mike, dos dels organitzad­ors d’aquell esdevenime­nt que va reunir gent de Saragossa, València, Cadis i Lleó, tenien llavors 17 anys i formaven part de Lunatiks Crew, un dels vuit equips que avui han arribat a quarts de final en aquest simposi que ha reunit més de 400 breakers de tot Espanya, i fins i tot de França i Alemanya, disposats a exhibir els seus malabarism­es corporals.

El jurat

Sankofa Crew són de Munic, tot i que viuen a Marsella. Han vingut en bus i es desfan aviat de Floor Playerz, col·lectiu de les Canàries i Vigo. La decisió l’han pres els tres experts del jurat: Kapi, un veterà que va guanyar l’edició del 1998, el suís Pegaso i la ballarina Movie One. El segon encreuamen­t enfronta els locals Follen Inglés i els R4M d’Almeria. Els somriures han substituït els insults. Els breakers es burlen dels errors de l’oponent, però també en ressalten les piruetes més brillants. Es provoquen amb moviments. «¡Aquí es balla, no es parla!», ha cridat algú abans.

«¡Aquesta sí que serà una batalla de nivell!», anuncia un espectador. S’enfronten els valencians Special K i els locals Actitud Salvaje. Les seves piruetes individual­s estan acompanyad­es de coreografi­es grupals. Són més colla que la suma de breakers , i això és més vistós. La crew valenciana, a més, inclou dues noies. I això sí que és cridaner. Hi ha mans al paquet i mirades en pla ‘què fas al meu barri’. Algunes piruetes depassen la línia del contrari. Alguna gairebé es carrega les mandíbules del jurat. És un altre nivell, sí. La típica final anticipada de Champions. Passen Actitud Salvaje.

L’última eliminatòr­ia enfronta La Nueva Escuela Española, un jove col·lectiu amb gent de tot el país, i els veterans Lunaticks Crew. Aquesta dona que balla amb els segons és Raza. Ja va participar a la Lunatic Jam del 1998. Aquell dia va ser l’única dona que va sortir a ballar. Avui n’hi ha moltes més per la sala. Un dels breakers de La Nueva porta una samarreta al revers de la qual es llegeix la frase See you soon. Ens veiem aviat, sí. El seu grup passa a semifinals. De nou, sense empipament­s ni crits. Només abraçades.

La final amb xavals que amb prou feines havien nascut quan es va celebrar la Jam del 1998 es disputarà amb música tocada en directe. Ja és a l’escenari Back To The Sound, però abans cal retre homenatge a Rudy i Mike. «Allò va ser una llavor i la llavor ha crescut», conclouen. Els alemanys són tres davant els set de La Nueva, però s’emportaran el trofeu i 500 euros de premi. Desenes de breakers abracen i feliciten Sankofa Crew, que fan salts d’alegria. Tots a l’Ateneu estan embriagats de felicitat. És una victòria col·lectiva. Una trobada a la qual tots han contribuït. ¿I qui acaba d’entrar només per felicitar els guanyadors? Exacte, el Cristiano Ronaldo de Perpinyà.H

 ?? JORDI COTRINA ?? Un ‘breaker’ fa una de les seves piruetes durant la competició.
JORDI COTRINA Un ‘breaker’ fa una de les seves piruetes durant la competició.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain