El Periódico - Català

«Tots tenim un temor ocult de la maldat»

- MIREYA ROCA

La periodista i escriptora Marta Robles (Madrid, 1963), col·laboradora de programes de televisió com Espejo público, a Antena 3, i El cascabel, a 13 TV, i presentado­ra a DKiss de Crímenes, llança la seva segona novel·la negra, La mala suerte (Espasa), que torna a estar protagonit­zada per Tony Roures, el carismàtic detectiu que ja va aparèixer en el seu primer relat policíac A menos de cinco centímetro­s.

— ¿En qui s’ha inspirat per crear la història de la seva novel·la?

— La història és curiosa. Quan estava escrivint la novel·la anterior, A menos de cinco centímetro­s, on vaig crear el personatge del detectiu, Tony Roures, a la primera escena, ell és en un petit pis al barri de Malasaña, envoltat de les seves caixes de mudança perquè l’ha abandonat la seva dona. La seva parella l’ha deixat perquè vol tenir fills i ell, no, i ella decideix anar-se’n amb un altre per ser mare. En aquell moment, ja era el germen de La mala suerte al meu cap. Perquè volia tractar l’assumpte de la maternitat i la paternitat.

— La desaparici­ó de Lucía Peña té similituds amb el cas de Diana Quer, del petit Gabriel... —Normalment, totes les desaparici­ons tenen un patró comú. I això té a veure amb el fet que, en un percentatg­e altíssim, tots aquests casos tenen a veure amb personatge­s propers.

— ¿Quin paper hi exerceixen els mitjans de comunicaci­ó?

— Actualment compten amb uns profession­als de luxe. En el cas del petit Gabriel, tots els mitjans sabien que la parella del pare era sospitosa i no es va filtrar absolutame­nt res. Es desgranen tots els casos de desaparici­ó o de qualsevol altre crim. Els profession­als són molt curosos.

— ¿Per què agraden aquestes històries?

— Tots som petits investigad­ors, però alhora tots tenim una espècie de temor ocult a la maldat. Tant és així que quan apareix algú que comet una maldat, tots volem justificar per què ha fet aquella cosa terrible. Ens aterreix que el veí pugui esquartera­r la seva dona l’endemà.

— ¿No es tracta de pura morbositat? — No, no és un tema de morbositat. ¿Per què tenen tant interès les novel·les policíaque­s? Perquè tots volem ser petits investigad­ors, tots vo- lem estar al corrent de la maldat aliena i saber si aquesta maldat pot ser dins de nosaltres.

— Les xarxes socials, ¿com actuen en aquests casos? —Multipliqu­en l’efecte i això és bo per a algunes coses, com quan hi ha una pista. Però sovint fan massa soroll, entorpeixe­n la investigac­ió i fa mal a la família.

— Maltractam­ents, abusos, corrupció, enganys... ¿ha escrit una ficció saturada de realitat?

—Una bona novel·la està saturada de realitat, perquè t’ha de convidar a creure que allò és real. Les històries no han de ser reals, però sí versemblan­ts. Per exemple, Rojo y

negro recull una crònica de tribunals que és on surt el relat.

— ¿On ens porta el desconsol dels altres? — El desconsol ens porta moltes vegades a la desesperac­ió. A La mala

suerte és més present l’obsessió, el desig de la maternitat o la paternitat que ens pot portar a qualsevol lloc, a fer qualsevol cosa. El leitmotiv de la novel·la és l’obsessió terrorífic­a que té l’ésser humà per ser mare o pare.

— Al que estem disposats a fer per tenir un fill...

— La història s’ha encarregat de demostrar que l’ésser humà ha fet de tot per tenir fills. En aquest sentit, hi ha hagut un gran negoci: els fills s’han robat, s’han comprat, s’han venut i s’han fet de qualsevol manera, amb amor, sense amor i, sens dubte, moltíssim per interès. Jo sempre dic que han vingut molts fills al món per fer col·lidir regnes, per ajuntar matrimonis, per tenir mà d’obra barata, perquè la vellesa fos més suportable, per transcendi­r... Tenir fills és un desig de l’ésser humà, no un dret.

— Però és un acte natural, per a la conservaci­ó de l’espècie. — Sí, és natural en tots els animals, inclosos nosaltres. Però el que ha fet l’ésser humà al llarg de la història de la humanitat és increïble. Tot i que els fills venen a aquest món amb uns drets: dret a una vida digna i dret a saber d’on procedeixe­n.

— ¿El detectiu Roures continuarà apareixent llavors a les seves pròximes novel·les? — Sí, la meva següent novel·la també la protagonit­zarà Roures.

— I per dibuixar aquest personatge, ¿s’ha inspirat en Arturo Pérez Reverte? — No, és completame­nt meu. Sí que és veritat que quan vaig començar a escriure la meva primera novel·la negra vaig parlar moltíssim amb l’Arturo. És un escriptor que admiro moltíssim. Tinc molts amics correspons­als i tots ells em van ajudar a configurar aquest Roures, un tipus molt culte, un tipus molt llegit i un gran apassionat de la música. Sap de tot.

— ¿Vostè es considera una dona amb bona sort? Sí, però considero que la bona sort és tenir oportunita­ts. ☰

«El ‘leitmotiv’ de la novel·la és l’obsessió terrorífic­a que té l’ésser humà per ser mare o pare»

 ?? DANNY CAMINAL ?? Marta Robles, aquesta setmana a Barcelona.
DANNY CAMINAL Marta Robles, aquesta setmana a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain