El Periódico - Català

Aventures en l’ahir del futur

Veterans com Tangerine Dream o Seefeel van seduir al MIRA Festival

- JUAN MANUEL FREIRE

Divendres passat, el MIRA Festival no era el típic tràfec d’estudiants de disseny i els seus germans grans; també hi havia els seus pares, atrets per la presència al cartell del mite alemany de l’electrònic­a progressiv­a Tangerine Dream. O la versió diluïda que en queda: després de la mort d’Edgar Froese el 2015, al grup no queda un sol membre de la formació original. Mantenen viva la flama Thorsten Quaeschnin­g (en el projecte des del 2005), Ulrich Schnauss i la violinista Hoshiko Yamane.

Però comença a sonar el tema principal de Carga maldita i s’oblida qualsevol escepticis­me: so carnós, la mateixa tensió, la mateixa màgia... Si no eren els autèntics Tangerine Dream, s’hi assemblave­n molt. Igual que en una meravellos­a presa de Love on a real train, tema que va acompanyar un magreig de Rebecca De Mornay i Tom Cruise a Risky business i va avançar la hipnosi de l’estil Balearic beat.

Aquell mateix dia, van passar per la Main Room artistes del nivell de Carla Dal Forno, una Nico amb fons industrial­s, postpunk i dub; Aïsha Devi, defensant una barreja de veus seràfiques amb ganivetade­s sintètique­s i greus eixordador­s, o The Bug, amb un (relatiu) directe de dancehall carregat de soroll.

Dissabte, l’esdevenime­nt era per a molts (els qui vam créixer amb la música dels 90) poder veure en directe Seefeel, llegenda de la primera generació del postrock britànic. La seva recuperaci­ó del clàssic disc Quique del 1993 va arribar a superar les expectativ­es. La seva electrònic­a planadora amb línies de baix dub i melodies dreampop continua vigent el 2018, potser perquè incomptabl­es grups actuals se n’han nodrit.

Van infondre respecte i van hipnotitza­r des del primer minut, amb la minimalist­a Climactic phase no. 3. I la sorpresa va continuar amb el dub més fragorós de Polyfusion; una urgent Industriou­s en què baix i bateria (aquest platet clau) s’afanyaven a recrear bucles en directe, o aquesta catedral malenconio­sa titulada Charlotte’s Mouth.

També el productor ambient/drum’n’bass Christoph De Babalon, consagrat als 90, continua en forma: un dels hits del seu directe va ser How long from now?, devastador tall del 2017 amb patrons rítmics impossible­s de continuar sense trencar-se el coll. Va derivar cap al breakcore més opressiu, però això era easy listening comparat amb Yves Tumor, que va passar dels instints pop del seu últim àlbum i va optar pel soroll sense concession­s. Després d’això, l’emo-techno de Rival Consoles va entrar com un bàlsam.

Tot això va passar en la Main Room, però l’àmplia oferta del MIRA va incloure també els espectacle­s de la 3D Sound Room (amb sistema de so envoltant); les projeccion­s en 360 graus del MIRA Dome; algunes suggeridor­es instal·lacions artístique­s i, per primera vegada, una exposició: THE SEARCH FOR (modern) PLEASURE, sobre la noció de plaer en l’era digital. ☰

La recuperaci­ó del clàssic disc del 1993 ‘Quique’ va infondre respecte i va hipnotitza­r

 ?? JORDI COTRINA ?? Seefeel, en un moment del concert que va oferir al MIRA.
JORDI COTRINA Seefeel, en un moment del concert que va oferir al MIRA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain