El Periódico - Català

Fràgil unitat per la pau

Els líders mundials reunits a París intenten impulsar el multilater­alisme davant el nacionalis­me de Trump

- EVA CANTÓN

La jornada històrica que va fer de París l’epicentre de les commemorac­ions del centenari de l’armistici de la primera guerra mundial congregant 70 líders mundials es va convertir en un al·legat contra les temptacion­s nacionalis­tes i el ressorgir dels vells dimonis que van devastar el continent europeu. Les lliçons de la Gran Guerra obliguen a recordar el passat i a pensar en el futur per evitar que el camí de la pau es trunqui com va ocórrer 20 anys després d’un conflicte que va deixar 18 milions de morts per un esperit de revenja i una crisi econòmica i moral que, com va recordar el president francès, Emmanuel Macron, va alimentar l’ascens dels totalitari­smes.

A París, es va reivindica­r també el sistema multilater­al que el president nord-americà, Donald Trump, ha apallissat sistemàtic­ament des de la seva arribada a la Casa Blanca i es van posar sobre la taula les amenaces que planen sobre la Unió Europea. La Itàlia de Matteo Salvini i l’Hongria de Viktor Orbán van ser presents en els discursos sense necessitat de citar-los.

Després de presidir un acte carregat de solemnitat a l’Arc del Triomf de París, en presència, entre altres mandataris, del mateix Trump, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el mandatari rus, Vladímir Putin, Macron va obrir el primer Fòrum de París per la Pau, que pretén ser una trobada anual de debat. «Confio que sigui el símbol d’una pau duradora entre les nacions i no la fotografia d’un últim moment d’unitat abans que el món s’enfonsi en un nou desordre», va dir a la presentaci­ó.

PROJECTE AMENAÇAT De manera simbòlica, l’encarregad­a de pronunciar el discurs inaugural va ser Merkel que, en sintonia amb el president francès, va advertir que el projecte europeu nascut després de la segona guerra mundial per evitar un nou conflicte es veu de nou amenaçat per l’ascens del nacionalis­me i el populisme.

«Veiem que la cooperació internacio­nal, un equilibri pacífic entre els interessos d’uns i d’altres, i fins i tot el projecte europeu, estan de nou qüestionat­s», va indicar després de posar en relleu que la pau està lluny de ser una evidència. Merkel va lamentar que alguns països facin prevaler els seus interessos recorrent fins i tot a la violència i va recordar que existeixen avui dia 222 conflictes armats i 68 milions de refugiats, el 52% d’ells, nens. «Alemanya va provocar la segona guerra mundial, va negar la civilitzac­ió amb la Xoà i va soscavar la fe en la humanitat. Després d’aquest episodi, res va ser com abans», va continuar.

COOPERACIÓ La creació de les Nacions Unides va ser una de les respostes per impedir reeditar el passat i Merkel va defensar el paper de l’ONU, una organitzac­ió injuriada pels qui jutgen que el seu paper ha deixat de ser eficaç. «És fàcil destruir una institució. És increïblem­ent difícil reconstrui­r-la», va advertir.

Remarcant que la primera guerra mundial va mostrar les «conseqüènc­ies funestes de l’aïllacioni­sme», Merkel va reivindica­r la cooperació internacio­nal com l’única solució per superar «l’horror del passat i construir el futur».

El leitmotiv que va guiar la commemorac­ió del centenari de l’armistici es va escoltar també en l’al·legat del secretari general de l’ONU, António Guterres, quan va avisar que molts dels símptomes del món actual semblen copiats dels anys 30, «fent témer un engranatge invisible».

El president espanyol, Pedro Sánchez, que va participar al fòrum després d’assistir a la cerimònia del centenari, va posar l’accent en l’amenaça que per a la pau i la seguretat suposa el canvi climàtic. Sánchez va contribuir a la nova Biblioteca per a la Pau amb Discursos políticos de Manuel Azaña al tractar-se d’una obra «plena de democràcia, tolerància i rebuig a l’horror de la guerra».

DESMARCATG­E Trump, que va arribar a París divendres dinamitant totes les regles del decòrum amb un virulent tuit criticant el seu amfitrió, es va desmarcar del programa oficial sempre que va poder per tenir la seva particular quota de protagonis­me.

Al·legant motius de seguretat, va rebutjar unir-se a la comitiva de mandataris que van recórrer junts els Camps Elisis i, mentre el president francès obria a París el fòrum per la pau, es va desplaçar al cementiri de Suresnes al nord-oest de la capital, per retre homenatge als 1.500 soldats nord-americans caiguts en la Gran Guerra. Dissabte va crear certa polèmica l’anul·lació de la seva visita al cementiri americà del Bosque Belleau, que molts van considerar una falta de respecte.

Trump també va mantenir una breu xerrada bilateral amb Vladímir Putin, que va arribar l’últim a la tribuna de convidats de l’Arc del Triomf i va saludar somrient el president nord-americà. Segons l’agència Ria Novosti, tots dos van acordar una nova conversa més en profundita­t en la cimera del G-20, que acollirà Buenos Aires a final de mes.

L’auge del

populisme a països com Itàlia i Hongria

va ser un dels eixos de la multitudin­ària trobada

El president dels EUA es va desmarcar

del programa

oficial sempre que va poder buscant més protagonis­me

 ?? AFP / LUDOVIC MARIN ??
AFP / LUDOVIC MARIN
 ??  ?? Emmanuel i Brigitte Macron, al centre de la comitiva de dirigents de tot el món.
Emmanuel i Brigitte Macron, al centre de la comitiva de dirigents de tot el món.
 ?? AFP / LUDOVIC MARIN ??
AFP / LUDOVIC MARIN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain