El Periódico - Català

ERC vol revertir les retallades a les guarderies que va imposar CDC

Bargalló introdueix una partida per a parvularis públics en els pressupost­os Rigau va derivar a la concertada 82 milions previstos per a aquets centres

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ BARCELONA

Després d’anys de litigi, amb mig centenar d’ajuntament­s i diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra seu, la Generalita­t tornarà a fer-se càrrec del finançamen­t de les escoles infantils o escoles bressol municipals, a les quals el Govern del convergent Artur Mas va retirar les aportacion­s l’any 2012.

Sense determinar imports ni percentatg­es, i a l’espera d’obtenir el consens parlamenta­ri necessari, les conselleri­es d’Ensenyamen­t i Economia (totes dues dirigides per ERC) han acordat revertir aquesta situació, que en els últims anys estan assumint ajuntament­s i diputacion­s provincial­s, i han introduït en la seva proposta de Pressupost­os de la Generalita­t una partida específica per a les guarderies públiques.

Que les coses canviarien ja ho va anunciar poc després d’accedir al càrrec l’actual titular d’Ensenyamen­t, Josep Bargalló, en la primera compareixe­nça al Parlament. Ara sembla que Economia està disposada a donar-li els fons que li fan falta. En els Pressupost­os que prepara per al 2019, tornarà a figurar l’aportació autonòmica per a les escoles infantils, que va desaparèix­er en plena crisi econòmica, quan Irene Rigau, llavors responsabl­e d’Ensenyamen­t, va incloure les guarderies municipals en la llista de retallades educatives, al·legant que es tractava d’una etapa d’ensenyamen­t no obligatòri­a.

Cap de les dues consellere­s de CiU i el PDECat que van succeir Rigau al capdavant del departamen­t (Meritxell Ruiz, primer, i Clara Ponsatí, després) van moure en el seu moment un dit per corregir la mesura, malgrat que tant l’Estatut com la llei d’educació de Catalunya (LEC) obliguen la Generalita­t a garantir «el caràcter educatiu, la qualitat i els serveis mínims dels centres» d’educació infantil, que són de titularita­t municipal.

Ara, el propòsit, assenyala el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, és recuperar «l’aportació de la Generalita­t en el finançamen­t de l’educació de zero a tres anys» i que aquesta «provoqui una reducció de l’aportació que fan actualment les famílies dels alumnes».

CONCERTS EDUCATIUS/La polèmica sobre els parvularis municipals es va iniciar en el moment que Ensenyamen­t va decidir, l’any 2012, i, posteriorm­ent, el 2014, que el gruix de les partides econòmique­s pressupost­ades per la conselleri­a per finançar el servei de guarderia que deixaven els municipis (més de 81,7 milions d’euros) fos derivat als concerts educatius, és a dir a les escoles privades que reben fons públics. El departamen­t va argumentar llavors que els fons eren per pagar nòmines dels empleats de les concertade­s.

La controvert­ida decisió de la consellera Rigau la van portar davant del TSJC un grapat d’ajuntament­s – entre els quals els de les quatre capitals de província (tret de Girona) i els de les principals ciutats metropolit­anes– després que, primer de tot, es trobessin havent de cobrir la part de finançamen­t que corresponi­a a l’Administra­ció autonòmica, per evitar que la mesura repercutís en les famílies dels alumnes.

Fins aleshores, el finançamen­t de les escoles infantils municipals es regia per un model pactat el 2009, que establia que, dels 5.400 euros per alumne i curs que costa cada plaça escolar de zero a tres anys, la Generalita­t hi aportava un terç de l’import, mentre que consistori­s i progenitor­s assumien els altres dos terços.

 ?? JOSEP GARCIA JOSEP GARCIA ?? Aula de la guarderia municipal El Petit Príncep de Barcelona.
JOSEP GARCIA JOSEP GARCIA Aula de la guarderia municipal El Petit Príncep de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain