El Periódico - Català

LA FIBROSI RETROPERIT­ONEAL

-

Des del 2004, hi ha evidències mèdiques publicades que l’amiant té relació amb la fibrosi retroperit­oneal, la malaltia que pateixen dos mecànics jubilats del metro de Barcelona. El maig d’aquell any, la revista científica

va publicar el treball Lancet

Exposició a l’asbest com a factor de risc de la fibrosi retroperit­oneal,

de set experts de l’Hospital Universita­ri de Tampere (Finlàndia) i l’Escola de Salut Pública del país escandinau sota la direcció de l’especialis­ta en malalties pulmonars Toomas Uibu.

El treball es va basar en el seguiment de 43 pacients que mostraven una «massa fibrosa» de diferent mida al costat de l’aorta abdominal i els urèters. En els casos de fibrosi, sol detectar-se en l’origen una contaminac­ió química o de pols que provoca una reacció autoimmune de l’organisme i l’acumulació de teixit cicatricia­l entorn de fibres o altres elements inhalats (fibrosi pulmonar o asbestosi) o empassats (fibrosi d’altres tipus).

Els autors van concloure que, en la majoria dels casos, la malaltia «està fortament associada a exposició a l’asbest», i van aconsellar a les autoritats sanitàries finlandese­s: «Per als pacients amb exposició ocupaciona­l a l’asbest, la fibrosi retroperit­oneal s’ha de considerar una malaltia pulmonar».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain