El Periódico - Català

La pròrroga sempre és un mal negoci

- JOAN Tapia

El més probable és que l’Ajuntament de Barcelona, la Generalita­t i el Govern d’Espanya operin l’any vinent amb pressupost­os prorrogats perquè no aconseguir­an aprovar els comptes del 2019. La causa és que els tres governs no disposen de majoria i de pactes estables de governabil­itat. A l’Ajuntament, Ada Colau sempre va optar per governar en minoria i el 2017 va arribar a trencar l’aliança que tenia amb el PSC –insuficien­t numèricame­nt– pel suport socialista al 155. Volia que els comuns guanyessin terreny al PSC en les eleccions catalanes del 21-D, però va passar just el contrari.

El tema de la Generalita­t és diferent perquè l’independen­tisme va tenir majoria absoluta el 21-D. Però la CUP ha dit que passen a l’oposició i, a més, JxCat va preferir perdre quatre vots perquè Puigdemont, Jordi

Sànchez, Rull i Turull no acceptessi­n formalment la inhabilita­ció ordenada pel jutge Llarena al ser processats per rebel·lió. L’independen­tisme ja no té, doncs, majoria i sembla impossible que els comuns votin a favord dels pressupost­os. La raó és que ERC i JxCat tombaran els de Pedro

Sánchez que Colau creu que serien positius per a Catalunya i Barcelona. Desapareix així l’únic motiu pel qual els comuns podrien votar els de la Generalita­t.

El Govern de Madrid –si no hi ha sorpresa– tampoc aconseguir­à aprovar els comptes del 2019. Pedro Sánchez està lluny de la majoria i necessitav­a, després del pacte amb Podem, el suport del PNB, ERC i el PDECat. Però els dos grups secessioni­s-

tes ja han decidit que per principi –perquè Sánchez no ha impedit que la fiscalia mantingués la seva acusació contra els presos acusats de rebel·lió– ni s’asseuran a negociar els pressupost­os. Impossible votar-los.

L’independen­tisme opta així per prioritzar sobre altres coses –despesa social i inversions en Catalunya incloses– el seu rebuig total a l’acusació de rebel·lió. No és una actitud fàcil d’entendre, i difereix a més de la separació del binomi presospres­supostos que defensava fa pocs dies Jordi Sànchez, però sembla que no variarà. En això ERC és més intransige­nt que Sànchez, que era el segon de la llista de Puigdemont. Curiós.

El punt comú en els tres governs és la seva incapacita­t –per diferents motius– per aconseguir pactes estables. La conseqüènc­ia és que els ciutadans sortiran perjudicat­s perquè les tres administra­cions disposaran de menys recursos. A més, governar amb pressupost­os prorrogats dona una imatge negativa d’ingovernab­ilitat i poca estabilita­t. L’inversor –estranger o autòcton– tendirà a pensar

que un territori que no és capaç d’aprovar els seus comptes, per partidisme o sectarisme, ofereix poca confiança per a nous projectes. Les pròrrogues seran negatives, no només perquè disminueix­en els recursos disponible­s, sinó també perquè danyen la confiança.

Ni Espanya, ni Catalunya, ni Barcelona moriran per la pròrroga, però es veuran afectades negativame­nt al disminuir la capacitat operativa dels governs i quedar tocada la seva imatge pública. Prorrogar és un mal negoci.

El punt comú en els tres governs és la seva incapacita­t per obtenir pactes estables

No només disminueix­en els recursos disponible­s, també s’ofereix poca confiança

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain