El Periódico - Català

«Les farmacèuti­ques són negoci; les ‘alternativ­es’, estafa»

Escèptics rebaten les idees usades contra la indústria del medicament Els clarobscur­s del sector no serveixen per legitimar les pseudocièn­cies, sostenen

- VALENTINA RAFFIO BARCELONA

La història sempre és la mateixa. Cada vegada que es qüestiona la validesa de les suposades teràpies alternativ­es són molts els que contraataq­uen argumentan­t que la indústria dels medicament­s, també coneguda com a Big Pharma, és el perill. Però si una cosa tenen en comú la indústria farmacèuti­ca i l’alternativ­a és el seu objectiu final: la cura de persones. Però més enllà d’això, cada sector compta amb una manera de fer, amb un discurs i amb una imatge completame­nt diferents. Per això l’enfrontame­nt va molt més enllà dels fets i es converteix en el que molts denominen «una qüestió de fe». ¿Però estem realment davant de dues actituds amb la mateixa validesa?

«El primer que cal tenir clar és el següent: la farmacèuti­ca és un negoci però l’alternativ­a és una estafa», explica Suso Fernández, farmacèuti­c i president de Farmacienc­ia, una associació de profession­als del sector crítics amb les pseudocièn­cies. Fernández, amb un recorregut de més de 18 anys en la indústria farmacèuti­ca, parla sense embuts dels clarobscur­s d’aquest negoci i, malgrat això, afirma de manera taxativa: «Les farmacèuti­ques poden ser més o menys dolentes, però les pseudocièn­cies són un perill. Si tenim això clar, podem començar a parlar».

«Les farmacèuti­ques són un negoci i com qualsevol negoci busquen maximitzar la rendibilit­at econòmica dels seus productes», explica Emilio Molina, vicepresid­ent de l’Associació per Protegir els Malalts de les Teràpies Pseudocien­tífiques (APETP). «Aquest mateix argument hauria de servir-nos per plantejar-nos que, si realment les alterna-

La pugna entre aquests dos pols

s’ha acabat convertint

en una qüestió ideològica, reflexione­n els experts

tives fossin efectives, el més lògic seria que les farmacèuti­ques hi invertissi­n massivamen­t i intentessi­n treure el màxim partit als productes. Si això no passa, és un indici que el que fabriquen les pseudocièn­cies realment no serveix per a res».

«Les alternativ­es triomfen perquè es presenten com si no fossin un negoci, com si tot el que fessin fos una obra de caritat per ajudar el proïsme», explica Elena Campos, doctora en Biomedicin­a i presidenta de l’APETP. «Però aquesta no és la realitat. Són negocis milionaris que juguen amb la salut dels pacients i s’enriqueixe­n a costa de vendre fum». Segons Campos, la clau del discurs no és qüestionar quin bàndol ens pot convèncer més o menys, sinó quin disposa de proves prou sòlides per recolzar les seves afirmacion­s.

ESCÀNDOLS LLANCÍVOLS/No és or tot el que lluu. Des de l’escàndol de la talidomida (medicament responsabl­e de malformaci­ons en els fills d’embarassad­es que el consumien) fins a la polèmica del Vioxx (antiinflam­atori al qual se li atribueixe­n unes 140.000 morts per infart), en els seus dos segles d’història la indústria farmacèuti­ca no ha sigut immune a les males pràctiques. «Tots tenen els seus esquelets a l’armari, però la diferència és que els errors de les farmacèuti­ques han servit per reestructu­rar els protocols i evitar que casos així es tornin a produir», explica Fernández.

En el costat oposat, el de les indústries alternativ­es, els escàndols «s’han utilitzat per legitimar el seu discurs», explica Molina. Un exemple, segons diu l’escèptic, és el Biobac: un fals medicament capaç de curar des del càncer a la calvície. «Els responsabl­es d’aquesta estafa van ser detinguts i condemnats per comerciali­tzar un producte fals o, en el millor dels casos, sense cap eficàcia. Fins i tot així, ara aquest cas s’utilitza per demostrar les pressions de la indústria farmacèuti­ca per ocultar la veritable cura del càncer», explica Molina. «Si s’hagués trobat la cura del càncer, ¿realment algú voldria o podria ocultar-la?»

LA CRÍTICA NO ÉS ARGUMENT En realitat, ni els més escèptics neguen els clarobscur­s de la indústria dels medicament­s. L’excessiva medicalitz­ació de la salut, la falta de transparèn­cia de literatura científica o les males pràctiques de les farmacèuti­ques són –segons explica l’escèptic Isidoro Martínez Velázquez– alguns dels punts més polèmics del sector. «Tot això passa, sens dubte, però en una escala més petita a l’impacte que aquestes notícies provoquen en l’opinió pública», argumenta l’escèptic. Segons Martínez, responsabl­e de la iniciativa de denúncia pseudocien­tífica Qué mal

puede hacer, en aquests casos el més important és tenir en compte que «la solució a aquests problemes no és fomentar enganys i mentides com les mal anomenades medicines alternativ­es».

«En tota la seva història, la indústria farmacèuti­ca pot haver tingut més o menys encerts, però al final hem de valorar totes les vides salvades gràcies als medicament­s i les vacunes. ¿I la indústria alternativ­a, què? ¿Pot demostrar de manera empírica haver salvat una sola vida en més de 200 anys?», conclou Fernández.

Les polèmiques relacionad­es

amb alguns medicament­s

han servit per millorar els protocols de seguretat

Els fàrmacs que es venen

han passat per estrictes

controls; les alternativ­es com ara l’homeopatia, no

 ??  ?? FALS MEDICAMENT Preparat homeopàtic.
FALS MEDICAMENT Preparat homeopàtic.
 ?? 123RF / PATRICIA CHUMILLA ??
123RF / PATRICIA CHUMILLA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain