El Periódico - Català

Desaparegu­ts en combat

Les dinàmiques d’espais polítics tenen cicles i el del centre liberal s’ha diluït després de la crisi

- TONI Aira

Pío Baroja va dir que «a Espanya sempre ha passat el mateix: el reaccionar­i ho ha sigut de veritat, el liberal ha sigut moltes vegades de nyigui-nyogui». Molts anys després, un dels referents del liberalism­e espanyol en la Transició, Joaquín Garrigues Walker (que acabaria a UCD), hauria dit que «les meves bases caben en un taxi». Pocs i amb poca convicció seria el resum. I José

María Aznar va voler ampliar aquesta base, tot i que segurament de manera massa poc creïble i amb una versió del centrisme i del liberalism­e, no sabem si «de nyigui-nyogui», però que per descomptat tenia poc a veure amb els referents clàssics i europeus amb qui el PP pretenia equiparar-se. Ho va intentar. Ja no.

El 2000, un Aznar que es reivindica­va de «centre reformista liberal» va aconseguir la majoria absoluta. En aquell temps, el britànic

Tony Blair encara era el primer ministre de moda al món, junt amb la seva aposta per la «tercera via» teoritzada pel sociòleg Anthony Giddens, que volia deixar enrere el laborisme clàssic i abraçar (via gestió del poder) tesi més de centre i liberals. A França, el MoDem de François Bayrou va ser la gran novetat en les eleccions presidenci­als del 2007, i així establia en part les bases del moviment En Marche! d’Emmanuel Macron, que just una dècada després, el 2017, comptaria amb el seu concurs en unes eleccions on s’imposaria.

Als EUA, el 2008, un multilater­alista Barack Obama agafava el relleu de George W. Bush i els neocons a la Casa Blanca. I el 2010, el liberal Mark Rutte s’imposava a les eleccions generals holandeses i passava a ser una de les icones dels joves líders centristes i liberals europeus a l’alça. Aquell mateix any, els Lib Dems de Nick Clegg quedarien tercers al Regne Unit i passarien a governar en coalició amb els conservado­rs. A partir d’allà, la seva caiguda en picat.

2000-2010. ¿Què en va ser d’aquesta espècie de dècada prodigiosa dels que posaven les seves esperances en el liberalism­e i en el centrisme com a opcions predilecte­s per al govern de les principals democràcie­s? Sens dubte, allà han jugat un paper clau l’amenaça global del gihadisme i la brutal crisi financera dels últims anys, que han sacsejat les societats a Europa i els EUA i, de passada, per raons òbvies, el seu tauler polític. El contagi a altres contextos com el llatinoame­ricà és innegable.

Les dinàmiques d’espais polítics també tenen cicles. I després del desconcert generat per la por i la crisi, més ofereix política aposta per l’«ordre i seguretat» que defensava en campanya el Partit Popular Austríac (que governa amb l’extrema dreta) i que l’agost passat adoptava a Madrid un Ciutadans d’Albert Rivera cada vegada més dretanitza­t i menys centrat. Un ecosistema de més retroalime­ntació de pols nítidament oposats, a dreta i esquerra. Amb més necessitat d’èmfasi, de contundènc­ia i de populisme a punta i punta de l’espectre polític. I així està el centre liberal, desaparegu­t en combat.

Periodista.

Domina la necessitat

d’èmfasi, contundènc­ia i populisme a punta i punta de l’ecosistema

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain