El Periódico - Català

Plasticlàn­dia

L’Illa dels Plàstics és fruit d’un gran esforç col·laboratiu i així hem de seguir perquè creixi

- ESTER Oliveras

S’ofereix viatge organitzat a la meravellos­a Illa dels Plàstics situada a l’oceà Pacífic. Un gran paratge artificial construït de manera natural pels corrents marins. La seva mida és d’1,6 milions de quilòmetre­s quadrats, per la qual cosa podrà disfrutar d’una àmplia varietat de vistes i paisatges, un més impression­ant que l’anterior.

L’arribada a l’illa es realitza en creuer. Com a part de la seva experiènci­a, els envasos que utilitzi durant la travessia es personalit­zaran amb les seves inicials. Simplement consumeixi i llenci l’envàs al mar i si durant la seva estada localitza algun dels seus envasos, li tornarem els seus diners.

A uns quilòmetre­s de l’Illa dels Plàstics es comencen a divisar una infinitat d’objectes fabricats amb aquest material i que han quedat gairebé inalterats amb el pas del temps. La llista és interminab­le: ampolles, bosses, gots, plats, bastonets, tubs de pasta de dents i coberts, per esmentar-ne alguns. A més de la gran varietat de productes, en un passeig pel territori podrà disfrutar de l’evolució dels seus dissenys, realitzant un viatge al passat i trobant objectes que li recordaran la seva infantesa. Els productes provenen de diferents països, per la qual cosa l’experiènci­a és molt cosmopolit­a. Els aficionats a la història podran reconèixer productes de centenars d’anys d’antiguitat.

Cada matí podrà experiment­ar el plaer de banyar-se a les seves costes i observar, molt de prop, el meravellós procés d’arribada de nous productes. Podrà veure, simultània­ment, com els nouvinguts s’adhereixen a la costa, i com d’altres es van fragmentan­t en petites, gairebé impercepti­bles partícules que passen a enriquir l’ampli mar.

¡I no oblidem l’espectacul­ar gastronomi­a! El peix autòcton, fresc del dia, garanteix una quantitat superior de micropartí­cules de plàstic esferifica­des que faran les delícies de qualsevol comensal. Tot i que invisibles a la vista, una ingesta mínima està assegurada perquè, a la seva tornada del viatge, pugui continuar disfrutant del plàstic consumit, que l’acompanyar­à en els seus moments més íntims.

L’Illa de los Plàstics és el resultat d’un gran esforç col·laboratiu i així hem de seguir, per contribuir al seu creixement. Econòmic, lleuger, i versàtil, ha sigut la delícia de productors i consumidor­s durant dècades. No desaprofit­em cap oportunita­t de continuar alimentat aquesta meravella.

Al mercat: safates per protegir els aliments i separadors individual­s per a cada tall. A escola, l’aigua en ampolles de plàstic per a nens i nenes. No oblidar hidratar-se en l’esport i rebutjar cada envàs... A les trobades familiars, millor llençar que rentar. Per a la compra, bosses de nanses; val la pena la inversió d’uns cèntims. Esculli sempre els productes que tinguin l’envasament més gran possible.

¡No perdi l’oportunita­t i decideixi’s! La Unió Europea prohibeix, a partir del 2021, les canyetes de beguda; però no es preocupi, com tarden centenars d’anys a deteriorar­se, els seus descendent­s podran continuar trobant nombrosos exemplars en diferents racons del territori.

Professora de la UPF.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain