El Periódico - Català

Legalitzar el cànnabis podria reportar 3.300 milions a l’any

Un estudi de la UAB destaca alts ingressos en impostos i 92.000 llocs de treball Assumeix que el marc legal de la UE dificulta emular el Canadà o regions dels EUA

- RAFA JULVE

Perquè ningú se senti enganyat, els resultats dels comptes que es presenten a continuaci­ó es van publicar a la revista Cáñamo d’octubre, per la qual cosa el posicionam­ent prolegalit­zació és evident. Dit això, tampoc ningú pot discutir que la regulació d’aquest negoci reportaria a l’Estat uns ingressos dels que ara no- més disfruten els narcotrafi­cants. Ho deixa ben clar i detallat en aquell article David Pere Martínez Oró, coordinado­r de la unitat de polítiques de drogues de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor en Psicologia Social. Segons les seves xifres, Espanya recaptaria més de 3.300 milions d’euros a l’any si legalitzés el cànnabis.

Per començar amb els seus càlculs, aquest investigad­or subratlla a EL PERIÓDICO IL·LEGAL, NO DESCRIMINA­LITZAT, NO S'ACOSTUMA A PERSEGUIR que el més important va ser definir el model de regulació. Segons la seva opinió, aquí no serviria el de les grans multinacio­nals que operen en certs estats dels EUA o el Canadà, sinó una estructura amb autocultiu, clubs socials i dispensari­s (empreses, emprenedor­s i cooperativ­es). El primer cobriria el 10% de la demanda; els segons, el 20%, i les canameries o estancs de maria s’ocuparien de la resta, tret d’un 15% que l’autor reserva per a un mercat negre que no desapareix­eria del tot.

Però abans d’arribar a aquella fase es pot aclarir quin seria el volum de la demanda, interrogan­t que Martínez Oró va resoldre acudint a l’enquesta EDADES del Pla Nacional sobre Drogues i a les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a. A saber: el 9,5% dels residents a Espanya de 15 a 64 anys han consumit cànnabis l’últim any i el 2,1% ho fan diàriament. Ell encara aporta més dades al seu article, però partint d’aquí i que els que fumen diàriament fan servir uns tres grams de cànnabis diaris, els que ho fan 25 dies necessiten dos grams... la producció legal necessitar­ia més de 820.000 quilos. A més, a aquesta xifra caldria sumar-hi la demanda dels turistes que en consumeixi­n, i tot això tenint en compte que, d’acord amb aquest investigad­or, Espanya amb prou feines trauria profit de l’exportació. El Canadà i els EUA ja en tenen bastant amb el seu i a l’Uruguai impera el proteccion­isme. Només podria fer les Amèriques «algun delicatese­n cannàbic made in Spain, però de forma anecdòtica».

VUIT EUROS EL GRAM Basant-se en la situació actual i en experiènci­es foranes, l’autor estableix que el distribuïd­or final vendria la marihuana a vuit euros el gram, cosa que comportari­a un volum de negoci superior als 8.500 milions. Seria sobre aquesta quantitat que correspond­ria treure rèdit tributari. Sense entrar en totes les operacions que efectua Martínez Oró i anant directamen­t als resultats, Espanya recaptaria més de 1.500 milions en impostos indirectes com l’IVA i més de 1.800 en gravàmens directes, com l’impost de societats o l’IRPF, ja que per mantenir el negoci serien necessaris prop de 92.000 llocs de treball.

«En realitat, la milionada encara seria més gran, ja que a l’article només faig referència al cànem recreatiu, quan l’Estat podria ingressar fons del medicinal, el tèxtil, la indústria cosmètica... fins i tot establint taxes mediambien­tals a qui conreés en interior perquè contamina i gasta molta energia», afirma l’investigad­or de la UAB, que adverteix d’una condició difícil de vendre políticame­nt: per encarrilar la legalitzac­ió no es podria gravar el cànnabis amb tanta contundènc­ia com els cigarrets (el 51% del preu final correspon a tres impostos especials). «Si ho féssim així d’inici, el gram costaria 15 euros, la qual cosa faria impossible competir amb el mercat negre; jo el deixaria en 8 euros, com més barat millor, el Fortuna del cànnabis», avisa Martínez Oro. Proposa aplicar de partida una de les càrregues impositive­s i imposar-ne d’altres més endavant.

ATENCIÓ SANITÀRIA ¿I el que hauria de gastar el Govern en atenció sanitària per més problemes amb el cànnabis? L’autor esperava la pregunta. Afirma que el nombre de consumidor­s seria gairebé idèntic a l’actual, «perquè ara qui vol consumir ja pot fer-ho». En aquests moments, afegeix, «el 20% de les urgències hospitalàr­ies relacionad­es amb drogues es deuen al cànnabis, però són problemes menys importants, que no tenen res a veure amb l’heroïna i la coca».

«Més problemes de salut pública provoca l’alcohol», continua l’expert, que remarca la quantitat de fons que hi hauria per millorar els mecanismes de salut pública (els Pressupost­os del 2018 van destinar a Sanitat 4.251 milions). La legalitzac­ió hauria d’anar acompanyad­a d’una «limitació de la publicitat i controls molt estrictes per protegir els menors que fugissin dels errors comesos amb el tabac i l’alcohol», però això, admet, xocaria amb un gran escull: «Aquesta regulació generaria molta controvèrs­ia a la Unió Europea (UE), perquè un país trauria diners d’un negoci que d’altres prohibeixe­n». No seria gens fàcil promoure tots els canvis de legislació necessaris ni a la UE ni dins d’Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain