El Periódico - Català

La legalitzac­ió del cànnabis, a debat

-

La decisió del Canadà de regular el consum integral de la marihuana contribuei­x a obrir el debat també a Espanya. Hi ha unanimitat en què el consum del cànnabis és perjudicia­l per a la salut. Causa més accidents de trànsit, més risc de patir psicosi i més fracàs escolar. El 19% de les persones que el consumeixe­n desenvolup­aran una addicció, el 25% si s’inicien en el consum a l’adolescènc­ia. El coeficient intel·lectual dels consumidor­s és més baix.

L’ús terapèutic del cànnabis s’està estenent en alguns països per tractar epilèpsies infantils, esclerosi múltiple, glaucoma, dolor crònic o les nàusees i vòmits generats per la quimioterà­pia. A Espanya, un metge no pot prescriure cànnabis. Només està permès el cultiu per a consum propi, a les llars o als clubs de fumadors. Però comprar marihuana o derivats és tan fàcil que Espanya és el quart país de la UE amb més taxa de consum. És la droga il·legal més habitual entre els adolescent­s. Un greu problema de salut que tots reconeixen, també els abolicioni­stes. Per reduir-ne el consum i estudiar la seva prescripci­ó mèdica, el partit al Govern proposa crear una subcomissi­ó i obrir el debat sobre la seva legalitzac­ió.

Les experiènci­es a altres països sobre l’impacte de la liberalitz­ació del consum són dispars. A Califòrnia s’ha reduït en el 4% el consum entre els joves en tres anys. A Colorado ha crescut en la població en general, però ha disminuït entre els adolescent­s. Atès els problemes de comportame­nt, aprenentat­ge i memòria que causa en els joves, són dades rellevants.

EL PSOE no tanca la porta a la despenalit­zació total si la comissió acaba que aquesta ajuda a reduir el consum. Cs promou permetre l’ús terapèutic. També el PDECat. Podem opta per la despenalit­zació completa: proposa el control estatal i que els beneficis, via impostos, es destinin a millorar els serveis públics i a programes de prevenció. ERC també està en aquesta línia. I el PP s’oposa a tota ampliació de la legalitzac­ió. El debat és complex i té un gran impacte social. La legalitzac­ió pot oferir alleujamen­t a malalts, evitar adulteraci­ons, augmentar els ingressos fiscals i reduir la criminalit­at, però res d’això resultarà beneficiós si no va acompanyat d’educació i de la reducció del consum. Resulta fonamental escoltar les veus expertes i abordar l’anàlisi amb maduresa i compromís polític.

La discussió reclama escoltar els experts i abordar l’anàlisi amb maduresa i compromís polític

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain