El Periódico - Català

Mohammad Bin Salman

Príncep hereu de l’Aràbia Saudita

- AGÈNCIES

★★★★

La CIA ha conclòs el que ja era un secret a veus: que el mandatari saudita va ordenar planejar i matar Jamal Khashoggi, i que el germà del príncep va animar el periodista a anar al consolat d’Istanbul perquè no correria perill.

La CIA ha acabat que el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va ordenar planejar i matar el periodista Jamal Khashoggi, qui residia als Estats Units i va ser assassinat al consolat saudita d’Istanbul, on va acudir a començamen­ts d’octubre a realitzar uns tràmits per contreure matrimoni amb la seva nòvia turca, segons The Washington Post. L’agència tenia previst informar ahir el president Donald Trump dels avanços en la investigac­ió, però el vicepresid­ent Mike Pence ja va avançar que es «demanaran comptes a tots els que són responsabl­es» del crim.

The Washington Post va revelar que la CIA va poder esbrinar que Khashoggi va parlar amb l’ambaixador saudita als Estats Units, germà del príncep hereu Bin Salman, sobre els seus plans de viatjar a Turquia. El diplomàtic va insistir que realitzés el seu viatge a Istanbul, assegurant-li que no li passaria res, tot i que es desconeix si el germà del príncep saudita sabia dels plans d’assassinar-lo.

TRUCADES INTERCEPTA­DES També The New York Times va publicar una informació sobre les conclusion­s de la CIA, en la qual explicava que l’agència nord-americana va intercepta­r trucades del príncep hereu i del grup que va matar Kashoggi els dies previs al crim. Les trucades indiquen que el príncep buscava maneres d’atreure Khashoggi a l’Aràbia Saudita, tot i que a les intercepci­ons no va dir que el volia mort.

Després de la seva desaparici­ó, l’Aràbia Saudita va defensar que Khashoggi havia sortit pel seu propi peu del consolat. Però amb el pas dels dies, la pressió internacio­nal i les proves en mans de Turquia, el regne va admetre que el periodista havia mort a les seves dependènci­es. En una primera versió, les autoritats saudites van al·legar que va morir en una baralla, tot i que després van reconèixer que havia sigut un assassinat premeditat.

Al consolat, a Khashoggi l’esperaven una quinzena d’agents saudites que havien arribat a Istanbul la nit anterior, entre ells quatre membres de la seguretat del príncep. Aquesta setmana, el fiscal general de l’Aràbia Saudita, Saud al-Moyeb, va anunciar que ha demanat la pena de mort per a cinc persones acusades de l’assassinat i que ha presentat càrrecs contra sis més, a més d’assegurar que el príncep hereu no estava al corrent del crim.

Segons el Post, la CIA veu Bin Salman com un «bon tecnòcrata» però volàtil, arrogant i algú que «va de zero a cent, que no sembla entendre que hi ha algunes coses que no pot fer». L’agència nord-americana, no obstant, creu que el príncep «sobreviurà» a l’escàndol i que el seu futur com a rei saudita es «dona per fet».

Trump va assenyalar ahir que esperava a ser informat per la CIA dels avanços. «Fins aquest moment –va dir– ens han dit que ell (Bin Salman) no va exercir un paper, hem d’esbrinar què en diuen», va afirmar. El dirigent va aprofitar per lloar de nou l’Aràbia Saudita, país al qual va descriure com «una aliat espectacul­ar de veritat». «Ens han donat molts treballs i molt negoci i desenvolup­ament econòmic», va subratllar.

L’ambaixador saudita als EUA va animar el periodista a viatjar a Istanbul

 ??  ??
 ?? EFE ?? Bin Salman, durant un acte a Riad.
EFE Bin Salman, durant un acte a Riad.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain