El Periódico - Català

Pere Navarro

Director general de Trànsit

- MANUEL VILASERÓ

★★★★

El responsabl­e de la DGT ha reactivat la proposta de limitar a 30 km/h la velocitat màxima als carrers amb un sol carril per evitar accidents mortals, una mesura que la majoria de grans ciutats li han demanat aplicar.

«Que hi hagi un límit de 50 km/h en un carrer d’un carril és una burrada, et surt un nen o un avi i te’l carregues. A 30 quilòmetre­s per hora, en canvi, només hi ha accidents de xapa. Pots tenir ferits, però no morts». Amb aquest argument, el director general de Trànsit, Pere Navarro, ha començat a reactivar la vella idea de limitar a aquesta velocitat més moderada totes la vies urbanes espanyoles d’un sol carril o de doble sentit amb dos carrils a tot Espanya, després de rebre diverses peticions dels ajuntament­s de les principals ciutats espanyoles, com ara Bilbao, Màlaga, València, Madrid i l’Hospitalet, remesos per carta.

La velocitat màxima en aquests carrers seria de 30 quilòmetre­s per hora, tot i que els consistori­s podrien fer les excepcions que consideres­sin necessàrie­s. L’Ajuntament de Màlaga adverteix en la seva missiva, per exemple, que exceptuari­a els carrers classifica­ts com a Xarxa Arterial Urbana i els que connecten diferents barris. També es podrien mantenir a 50 km/h laterals de les vies ràpides o carrers de polígons deshabitat­s.

Navarro considera que la baixada del límit equivaldri­a a «convertir en legal el que ja és real». Al cap i a la fi, «a molt pocs se’ls acut» transitar a l’actual límit, 50 km/h, per aquest tipus de vies. «I els pocs que ho fan per imprudènci­a» podran ser sancionats.

L’any passat van morir a les ciutats 509 persones, les 82% de les quals són dins de la categoria de vulnerable­s (248 motoristes, 131, vianants i 29 ciclistes). Trànsit creu que aquesta sinistra xifra, que es resisteix a baixar des de fa anys, podria reduir-se de manera important. «Un estudi publicat per l’Ajuntament de Barcelona va xifrar en un 40% la reducció del nombre d’accidents de moto experiment­ats als carrers on s’havia establert la nova numeració», rememora Navarro.

Com raonen alguns dels municipis que li escriuen, la generalitz­ació dels carrers 30 permetrà que les bicicletes puguin circular per molts més carrers, convivint amb els cotxes sense necessitat d’haver de construir carrils específics.

A MITJÀ TERMINI Els terminis en què entraria en vigor el nou límit no estan clars. Navarro ha decidit no incorporar-lo al primer paquet de mesures que entraran en vigor la primera meitat de l’any que ve i que inclouen la reducció de la velocitat de 100 a 90 km/h a les carreteres convencion­als i l’augment a sis dels punts perduts per utilitzar el mòbil mentre es condueix.

El director general ha volgut abordar primer els temes que afecten la carretera i passar després als més urbans. «Preferim no barrejar temes per no perdre capacitat de comunicaci­ó», adverteix. La seva idea és que la reducció a 30 km/h vagi al costat de la nova regulació dels patinets elèctrics, que es calcula que pot estar llesta abans de l’estiu que ve. I després caldrà donar un temps, que podrien ser de sis o dotze mesos, perquè els ajuntament­s canviïn les senyalitza­cions.

«A Espanya el trànsit es divideix per la llei estadístic­a 80/20. La que diu que el 20% dels carrers aguanta el 80% del trànsit i el 80% dels carrers porten el 20% del trànsit. Són aquestes les que han de ser a 30 km/h perquè hi puguin conviure el vianant, la bicicleta, la motociclet­a i els cotxes», raona el director general.

Navarro no creu que la proposta trobi oposició. No en va els ajuntament­s que ho han sol·licitat estan presidits per diverses forces polítiques. Màlaga, pel PP; Bilbao, pel PNB; l’Hospitalet, pel PSC i València i Madrid per coalicions avalades per Podem.

Totes són grans urbs que ja han cursat la sol·licitud han pres mesures que van en el mateix sentit, amb un balanç molt positiu, però que necessiten «cobertura» jurídica amb una normativa general, com apunta Enrique Urquijo, director de l’àrea de Mobilitat i Sostenibil­itat de l’Ajuntament de Bilbao, a la carta remesa a Trànsit.

LIMITACIÓ GENÈRICA Un altre argument contundent abona la necessitat de dur a terme la reforma: els automobili­stes que viatgen fora de la seva ciutat no tenen per què saber quina normativa regeix en totes elles. Al no existir una limitació genèrica, els ajuntament­s haurien de senyalitza­r la nova limitació a cada cantonada dels carrers afectats. «Un autèntic bosc de senyals», segons Navarro, inabordabl­e a grans ciutats com, per exemple, Madrid. A la capital d’Espanya ja regeix aquest límit des del desembre passat, però no s’ha desplegat gairebé senyalitza­ció.

Si s’aprova la nova normativa, tot serà molt més senzill. N’hi haurà prou que s’instal·lin senyals de prohibit a circular a més de 50 km/h a les vies on els ajuntament­s decideixin fer una excepció a la norma. El canvi normatiu ja figurava a l’esborrany de reglament de circulació que Navarro tenia llest per a finals del 2011, però no va poder aprovar-se pel canvi de Govern.

L’any passat van morir en nuclis urbans

509 persones; el 82% eren ciclistes,

vianants o motoristes La mesura

unificarà criteris i senyalitza­ció i serà útil per a aquells que viatgen a altres municipis

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain