El Periódico - Català

Ángel Cordero

Membre d’Acció Raval

- BEATRIZ PÉREZ

★★★★

L’entitat veïnal va tornar a sortir al carrer per demanar a les administra­cions mesures estructura­ls contra la droga, a més de les policials, entre elles modificar la llei de lloguers per evitar els narcopisos en vivendes buides.

La protesta, sota una forta

pluja, va voler denunciar la proliferac­ió de narcopisos i especulado­rs

Els veïns del Raval van tornar a manifestar-se ahir per allò de sempre. El de sempre són els narcopisos, la droga, l’expulsió de residents de tota la vida per culpa de la impúdica pujada de lloguers, la degradació dels seus carrers, la insegureta­t. Tots aquests problemes que venen denunciant des de fa anys, però que s’han agreujat, especialme­nt, en els últims 24 mesos a causa de la proliferac­ió dels locals ocupats per a venda i consum d’heroïna, crac, haixix.

Al voltant d’un centenar de persones es van concentrar al costat de del Gat, de Botero, a la Rambla del Raval, i van recórrer, mentre repicaven les cassoles i altres estris de cuina, els carrers en els quals encara queden narcopisos. La macrobatud­a del 29 d’octubre va tancar-ne un total de 26, però encara en continuen actius uns 15 o 20, segons estimacion­s de l’entitat veïnal Acció Raval. Un fort ruixat va caure sobre la protesta que portava per lema Que no trafiquin amb la teva vida. Ni traficants, ni especulado­rs. Al Raval és impossible no tenir la sensació que plou sempre sobre mullat.

«Ens queixem de la narcoespec­ulació. Al Raval hi ha uns 13 desnonamen­ts per setmana», va explicar Toni Salas, veí del carrer de la Riereta, on encara hi ha actius tres narcopisos. L’avarícia trenca el barri, resava una de les pancartes que desfilaven en aquesta manifestac­ió-cassolada. Segons Salas, el gran problema del barri (i de Barcelona en general) són els pisos buits, que amb freqüència són ocupats pels traficants de droga. «¿Què demanem? Un canvi en les polítiques de vivenda. Menys pisos buits. I que no baixi la pressió policial», va dir Salas.

Aquest veí reconeix una millora després de la batuda de fa 20 dies. «L’ambient al carrer és més plàcid, menys dramàtic. Segueix havent-hi toxicòmans, però menys». No obs- tant, la cosa segueix malament. Els veïns i veïnes del Raval fem tot el que podem, ¡però a les administra­cions cal empènyer-les!, assenyalav­a un pamflet que repartien en la manifestac­ió. Perquè, des d’aquelles històrique­s pancartes que poblaven el Raval fa uns 10 anys i que clamaven Volem un barri digne, la cosa no ha millorat. Alguns, fins i tot, creuen que ha empitjorat.

«Des de l’inici de la problemàti­ca dels narcopisos, que va començar fa dos anys, estem millor pel que fa a moviments socials i a reacció ciutadana. Però pel que fa a les condicions de vida, no. Hi ha problemes seriosos, com la quantitat de gent que dorm als voltants de la sala Bal’escultura

luard», va reflexiona­r Salas. I mentre parlava amb EL PERIÓDICO assenyalav­a el número 53 del carrer de Ferlandina. «¿Ho veus? El portal no té porta, els narcos l’han tret perquè així els toxicòmans poden entrar quan vulguin». En aquest immoble hi ha un narcopís.

FLUCTUA/

LA DROGA Segons Ángel Cordero, un dels activistes més destacats d’Acció Raval, els narcopisos «han baixat molt» des de la batuda. Els carrers més afectats, ara com ara, són Riereta, Lancaster i Joaquim Costa. «Tot i que és difícil dirho perquè aquesta problemàti­ca fluctua molt», precisa. Cordero va lamentar que l’Administra­ció «no inverteixi» en el toxicòman. Tot i que la més urgent, per a ell, és que l’Estat reguli la vivenda. «Que modifiqui la llei de lloguers i que posi com a vivenda social els pisos buits dels bancs que va rescatar».

Entre moltes altres reclamacio­ns, els veïns del Raval li demanen a la Generalita­t que «agiliti» els processos judicials, i a l’ajunta- ment, que creï un llistat de pisos buits. Iñaki, membre de l’associació cultural El Lokal, va matisar que la situació que viu el Raval «no es resol amb una mesura espectacul­ar». «Requereix una sèrie de polítiques en profundita­t. Creure que només amb més pressió policial es resol és un error», va afirmar aquest veí.

Reconeix que el moment actual és «molt greu» per culpa de l’«expulsió» dels habitants, però que alhora és el moment en què «més reacció» hi ha. «Està en joc la diversitat del barri», denuncia en al·lusió a l’amenaça que suposa l’arribada massiva de turistes.

Una pancarta cridava l’atenció en aquesta protesta: Volem un CAP nou. La portaven treballado­res del CAP Raval Nord. «Tot hi té a veure: la salut i la degradació del barri», comenta una d’elles. «Demanem un canvi en les infraestru­ctures del Raval per dignificar-lo», va assenyalar Laura Romera, metge de família al centre. El veïnat ravaler demanda un «gir estructura­l» a tot el barri. I que les administra­cions actuïn.

«Vivim tretze denonament­s per setmana. Demanem un canvi en les polítiques de vivenda»

 ??  ??
 ??  ?? Veïns del Raval protesten per la difícil situació del barri, ahir.
Veïns del Raval protesten per la difícil situació del barri, ahir.
 ??  ??
 ?? ÀNGEL GARCÍA ??
ÀNGEL GARCÍA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain