El Periódico - Català

¿Ni oblit ni perdó?

- ENRIC Hernàndez @Enric_Hernandez

Pintura groga a la casa del jutge Pablo Llarena a Sant Cugat. Esvàstique­s pintades i rodes punxades al cotxe d’Alejandro Fernández, nou líder del PP català. Pintures de guerra en l’entrevista a TV-3 a la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas. Un any després de la tardor del procés, la maduresa de la societat catalana ha evitat, per fortuna, que la tensió política arreli als carrers. Però faccions de l’independen­tisme, impacients per l’absència d’avenços cap a la promesa república, prodiguen preocupant­s episodis de fustigació. Pinta malament.

«Ni oblit ni perdó», es llegeix en desenes de façanes de Catalunya, en cartells de les entitats sobiranist­es i com a etiqueta a les xarxes socials, divulgada irresponsa­blement per alguns càrrecs institucio­nals. Després de l’«ara o mai», «ni oblit ni perdó»

La clau

és el nou mantra dels hiperventi­lats que anhelen venjança per la violència policial de l’1-O, per l’empresonam­ent dels seus líders i, en suma, per l’enfonsamen­t del somni republicà. És l’a por ellos del sector revengista –confiem que minoritari– que nia en el moviment independen­tista, alimentat per la retòrica guerracivi­lista d’una part significat­iva del Govern i per l’enardida propaganda de certs mitjans de comunicaci­ó.

Davant aquestes veus, convé escoltar els qui de veritat han assumit responsabi­litats pels seus actes, pagant una dolorosa factura per això. Com Oriol Junqueras, quan condemna des de la presó els constants insults als qui no professen la fe independen­tista. O Quim Forn, aquesta setmana a TV-3: «Ni podem ni hem d’oblidar, però ¿per què no hauríem de perdonar?» Malgrat fer un any que està entre reixes, assegura no sentir «ni odi ni rancúnia cap a ningú», i recorda que «sense perdó és impossible avançar».

La necessària reconcilia­ció a Catalunya exigeix que el Govern condemni i persegueix­i qualsevol atac ideològic, vingui d’on vingui, i que prediqui el perdó en comptes d’encoratjar l’odi. Perquè tots els catalans, i no només alguns, tenim molt per perdonar-nos i per oblidar, si és que volem continuar convivint en pau.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain