El Periódico - Català

Cinc ministres intenten forçar canvis en l’acord

El grup va decidir no dimitir per mirar de pressionar May des de dins del Govern Els euroescèpt­ics continuen recollint firmes per plantejar la moció de censura

- BEGOÑA ARCE

Theresa May i el futur del brexit continuen corrent un greu perill. Els euroescèpt­ics preparen atacs a dos fronts contra la primera ministra britànica i el seu acord amb la Unió Europea. May ha sobreviscu­t a una de les setmanes més convulses de la política britànica en les últimes dècades. No obstant, ningú dona per conclosa la crisi.

La BBC va revelar ahir com un grup de cinc ministres euroescèpt­ics –Michael Gove, Liam Fox, Andrea Leadsom, Chris Grayling i Penny Mordaunt–, que van decidir quedar-se en el Gabinet en lloc de dimitir, s’han unit per pressionar May a fi de forçar-la a fer canvis en l’acord amb la UE. Una guerrilla coordinada per Leadson, líder de la Cambra dels Comuns, que empenyerà des de dins per imposar la seva visió extrema del brexit. El secretari d’Estat per a Europa, Alan Duncan, va criticar els plans de la «banda dels cinc», que «sembraran el desordre en el Govern».

Al marge de la conspiraci­ó en el Gabinet, però en la mateixa línia ideològica, un altre grup de parlamenta­ris conservado­rs euròfobs continuen recollint les 48 firmes necessàrie­s per presentar una moció contra la primera ministra. Ningú, excepte Graham Brady, el president del Comitè 1922 a càrrec de tramitar moció, sap exactament quantes firmes s’han presentat fins al moment, però més d’una vintena de diputats han anunciat públicamen­t haver-ho fet.

CANDIDAT PER SORTEIG Si hi hagués un vot i May el perdés, no és clar qui la reemplaçar­ia. Un membre del grup, Steve Baker, ha suggerit que podrien elegir per sorteig els candidats. Ducan els va demanar que «es parin, pensin i facin un pas enrere», perquè «no aconseguir­an res desafiant-la». «Espero que la meva crida a la calma tingui algun efecte», va afegir. La democràcia no implica obediència cega, «però aquí els fets són clars i la primera ministra no pot oferir una alternativ­a», va concloure.

Molts en el partit del Govern i en l’oposició no ho creuen així. Un nou líder conservado­r intentaria reobrir les negociacio­ns de l’acord, perquè pogués aprovar-se al Parlament. Els laboristes presumible­ment també contemplen la renegociac­ió si unes eleccions anticipade­s, a conseqüènc­ia d’un hipotètica caiguda de May, els portessin al poder.

«La gent critica l’acord, però no té una alternativ­a», va assenyalar al rotatiu Financial Times un membre del Gabinet des de l’anonimat. «És el que va passar abans de la reunió de Chequers [al juliol], era el que passava abans de la reunió del Gabinet aquesta setmana i és el que passa ara. La gent pot serrar les dents, dir que és una traïció i parlar de vassallatg­e, però no semblen haver pensat quina pot ser l’alternativ­a», va assenyalar.

El text de 585 pàgines no és el definitiu, però és el resultat de 19 mesos de dures negociacio­ns, i per part de la UE no hi ha intenció de fer-hi modificaci­ons. Divendres el missatge del cap negociador, Michel Barnier, als ambaixador­s de la UE a Brussel·les va ser que l’acord està ultimat i «o el prenen o el deixen».

May haurà d’assistir diumenge vinent a la cimera extraordin­ària de mandataris europeus, si continua en el lloc aleshores. Els 27 hauran de firmar l’acord de la negociació i remarcar que aquesta és l’oferta final per part seva. Si el procés no descarrila abans, la votació del text a la Cambra dels Comuns tindria lloc cap a mitjans de desembre.

Inassequib­le al descoratja­ment, May ha començat a concedir entreviste­s com a inici d’una campanya per vendre l’acord a membres del partit i a la resta del país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain