El Periódico - Català

Califòrnia eleva a més de mil els desaparegu­ts en els incendis

Trump visita l’estat després de les seves crítiques contra les autoritats locals El ‘Camp Fire’, el foc més letal, ha destruït unes 12.000 vivendes

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Més d’una setmana després que l’incendi més devastador de la història de Califòrnia comencés a obrir-se pas al nord de Sacramento, el president dels EUA, Donald Trump, ha viatjat a les zones més castigades pel foc per transmetre el seu recolzamen­t a les víctimes i els equips d’emergència. Trump supervisar­à els danys causats pel Camp Fire, un incendi que ha matat 71 persones i ha desplaçat desenes de milers més. Moltes estan allotjades en refugis i en tendes de campanya. Les autoritats han elevat la xifra a més d’un miler de desaparegu­ts. El Camp Fire ha destruït al voltant de 12.000 vivendes, negocis i estructure­s i, fins ara, només s’ha controlat el 55% del seu camp d’acció.

La visita de Trump ha servit per escenifica­r la treva política amb les autoritats demòcrates de Califòrnia, dies després que el president atribuís els incendis a la mala gestió forestal, una conclusió que han rebutjat els experts. «No hi ha cap motiu perquè es produeixin aquests incendis massius, letals i costosos, tret de la ridícula gestió forestal», va dir Trump el cap de setmana passat.

Les seves paraules van irritar l’estat, on es va criticar la seva falta d’empatia cap a les milers de persones que ho han perdut tot, entre elles alguns dels bombers que s’estan jugant la vida per controlar el foc. La principal associació de bombers de Califòrnia va titllar les seves declaracio­ns d’«inoportune­s i vexatòries per a tots aquells que estan patint».

PARADISE, ZONA CERO Des d’aleshores Trump ha rebaixat el nivell de les crítiques i s’ha solidaritz­at amb les víctimes. El governador sortint, Jerry Brown, i l’entrant, Gavin Newsom, els dos demòcrates, el van acompanyar a la seva gira per les zones més afectades pel Camp Fire. La petita ciutat de Paradise, on vivien unes 26.000 persones, és la zona zero de l’incendi. Bona part de la localitat ha quedat convertida en una pastada de cendra i rovell.

«És una pena. Sembla que molta més gent de la que s’esperava està desaparegu­da. Vull passar temps amb els bombers i els equips d’emergència», va dir Trump. Les partícules tòxiques que deixa l’incendi han situat temporalme­nt San Francisco i Oakland entreles ciutats més contaminad­es del món, segons les dades obtingudes per Berkeley Earth. Rivalitzen ara amb grans centres de població de l’Índia, la Xina i Bangladesh.

 ?? AP / NOAH BERGER ?? Estat de la zona residencia­l de Paradise, a Califòrnia, després del pas del ‘Camp Fire’.
AP / NOAH BERGER Estat de la zona residencia­l de Paradise, a Califòrnia, després del pas del ‘Camp Fire’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain