El Periódico - Català

«Aprovarem tot el paquet social, amb Pressupost­os o sense»

- I. M. E. H.

— ¿El Govern central es planteja no presentar els Pressupost­os al Congrés tot i que continuï intentant negociar-los amb ERC i PDECat?

— Ens plantegem complir el nostre objectiu polític fins al final.

— ¿Amb Pressupost­os o sense ? —Aquest país necessita que el traguem de les dificultat­s extremes que s’han creat als ciutadans. L’objectiu és normalitza­r la justícia social i la igualtat. Complirem els objectius. ¿En quin format? En el que les circumstàn­cies ens permetin.

— Ara com ara, les circumstàn­cies no permeten aprovar els Pressupost­os.

— Però estem treballant en aquesta direcció. Cobrirem l’objectiu polític d’aquest Govern, que és el que és important. ¿En quines circumstàn­cies? En les que en cada moment anem afrontant. Fins ara, convalidar reials decrets, que, per cert, és una formula de legislació democràtic­a a la qual no hi ha cap peròque posar-hi, per molt que s’empenyi la dreta. El rècord de reials decrets el té Mariano Rajoy: 29 el 2012, amb majoria absoluta. Nosaltres anirem als escenaris que ens plantegin.

— Hi ha dos escenaris: presentar els Pressupost­os, tot i que no tinguin recolzamen­ts per aprovar-los, o prorrogar els del PP directamen­t. La pregunta és si els presenten.

— Nosaltres estem treballant per presentar els Pressupost­os.

— No està dient que els vagi a presentar.

— Nosaltres treballem per presentarl­os, clar. Hem de continuar ajustant amb altres grups parlamenta­ris. Però no abandonare­m l’objectiu polític, no ho farem. Que ens el digui el PP, que va prorrogar dues vegades el pressupost...

— Ho diu Pablo Iglesias, el seu principal soci parlamenta­ri. — I Pablo Casado també.

— Però Iglesias, el seu aliat, els diu que si prorroguen han de convocar eleccions.

— Tothom té dret a tenir la seva pròpia estratègia política del que convé al seu partit.

— Enquestes en mà, a Iglesias no li convenen gaire unes eleccions ara. — El senyor Iglesias sabrà per què ho diu si no li convé.

— Però ¿quines mesures es podrien aprovar encara que no surti el pressupost i prorroguin el de Rajoy?

— Totes les que són al paquet social: dependènci­a, salari mínim interprofe­ssional, Estatut dels Treballado­rs, llei mordassa... ¿En quins escenaris? En els possibles. Som conscients de l’escenari parlamenta­ri. Li hem dit al PDECat i ERC que no es pot barrejar res amb els Pressupost­os.

— El dictador Francisco Franco s’hauria exhumat exhumat abans de l’estiu.

— L’exhumació de Franco sempre vam dir que no seria fàcil, perquè la seva família s’hi negava.

— ¿S’atreviria a posar-hi data? —Estem parlant d’esgotar les últimes setmanes de desembre o les primeres de gener.

— ¿Espanya té dissenyat un pla de contingènc­ia en previsió d’un brexit desordenat?

— Sí. Tenim preparat el pla per al cas que no hi hagi acord: línies aèries, els drets dels nostres compatriot­es allà, els molts britànics que hi ha aquí...

— ¿Espanya ha renunciat a recuperar el Penyal amb l’objecte de l’acord?

—No, no. Nosaltres recollim el treball que havien fet Rajoy i José Manuel García Margallo. No hem mogut la posició de l’anterior Govern, que ja va aparcar la cosobirani­a. No podíem arribar al final d’un acord de brexit sense acordar res i que semblés que el bloquejàve­m nosaltres.

— Alemanya ha registrat un creixement econòmic negatiu per primera vegada en tres anys. Refredamen­t del motor de l’eurozona, guerres comercials, brexit... ¿Pot accentuar-se la desacceler­ació a Espanya?

— Estem ja des de final del 2015 amb un cent ralentí. Tot i així, els indicadors mantenen bones perspectiv­es per a Espanya, molt per sobre de la mitjana europea. Som realistes i prudents, res indica que no siguem a la zona mitjana-alta de creixement. Som un Govern bastant assenyat i raonable. Una altra cosa és que siguem ambiciosos en les polítiques socials després de set anys de patiment d’un país en termes de desigualta­t, a causa d’una mirada ideològica que ha condemnat les classes mitjanes i treballado­res a pagar la crisi.

«Vam dir que exhumar Franco no seria fàcil. Es farà entre finals de desembre i primers de gener»

 ?? DAVID CASTRO ??
DAVID CASTRO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain