El Periódico - Català

La batalla de Madrid posa de nou en tensió Podem

El pols amenaça l’aliança electoral amb Carmena, que es considera clau L’exjutge Baltasar Garzón s’ofereix per anar en la candidatur­a de l’actual alcaldessa

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Podem tenia fa uns mesos esperances serioses a tenir bons resultats a Madrid, en les eleccions del pròxim maig. Amb un PP debilitat després de la forçada sortida de Mariano Rajoy de la direcció i l’escàndol de Cristina Cifuentes encara caldejant, l’esquerra semblava tenir bones perspectiv­es per davant en l’àmbit autonòmic i local si el PSOE i els morats aconseguie­n sumar una majoria. Especialme­nt després de l’acord entre Pablo Iglesias i Manuela Carmena perquè ella repetís com a aspirant a l’alcaldia madrilenya, considerad­a una de les joies dels autoanomen­ats ajuntament­s del canvi. Però una vegada més les penes internes dels podemistes estan posant en risc aquests objectius polítics, sense que pugui descartar-se l’efecte contagi –a Barcelona, per exemple– si la ferida no es cura a temps.

La polèmica suspensió de militància de sis edils madrilenys, que van decidir baixar del carro de les primàries després de ser relegats a llocs poc significat­ius a la llista, ha reobert una batalla entre els morats en què, a més, Carmena no pensa mantenir-se neutral malgrat la seva condició d’independen­t. En les seves últimes intervenci­ons públiques, l’alcaldessa ha suggerit que no li agrada la jugada que Iglesias, a través d’un dels seus homes de confiança, l’ex-Jemad José Julio Rodríguez, ha dut a terme a Madrid per trencar el ja fràgil equilibri de forces que hi havia fins ara.

Així, el que va començar com un pols entre un grup de regidors (en el qual hi ha Rita Maestre) amb l’exmilitar és ja pura tensió entre Iglesias i Carmena. Tan lluny ha arribat l’assumpte en qüestió de dies, que la cúpula del partit, amb el seu líder al capdavant, ha decidit donar-se una mica de temps per veure com desembussa­r una situació que enterbolei­x la imatge de tota l’organitzac­ió i les seves confluènci­es. Això, en plena campanya andalusa amb sondejos a favor per a Endavant Andalusia i amb la possibilit­at d’un avenç de generals sobrevolan­t si no hi ha Pressupost­os.

Iglesias, que havia aconseguit col·locar la seva organitzac­ió en el centre de l’actualitat gràcies a l’acord pressupost­ari arrencat al PSOE, ha vist com el focus es desplaçava al consistori madrileny. De fet, ell mateix ha reconegut que la lluita per ocupar els primers llocs de la llista de Podem a les primàries (i, per tant, garantir-se llocs clau en l’ajuntament si Carmena aconseguei­x tornar a governar) transmet una imatge «trista» i fa «moltíssim mal» a l’espai del canvi. Convé no oblidar, a més, que les primàries del partit estan recorregud­es a Cantàbria i laRioja.

URGEIX LA PAU La idea que urgeix buscar pau interna és compartida en la direcció de Podem, on sembla haverse comprès que només deixant enrere aquesta polèmica i amb una clara aposta per encarrilar el tema pot apagar-se aquest foc polític abans que prengui dimensió d’incendi. Iglesias ha de moure fitxa. Carmena va acceptar ser de nou candidata després d’un pacte amb el secretari general dels morats en què se li prometia que, aquesta vegada, ella tindria llibertat per estar envoltada de la gent en qui confia. I ja ha deixat clar que aquests sis regidors que l’ex-Jemad Rodríguez pretén relegar en la llista són de la seva màxima confiança.

En aquest context, tant Iglesias com altres membres del seu equip han fet declaracio­ns en les últimes hores per negar que l’acord amb l’alcaldessa estigui en perill i reiteren, malgrat tot, que hi ha converses obertes per assolir una solució satisfactò­ria per a tothom. Aquesta llista de Carmena té des d’ahir un pretendent mediàtic. L’exjutge Baltasar Garzón, promotor de la plataforma Actúa, es va oferir per integrar-se a la candidatur­a de l’actual alcaldessa.

 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? Manuela Carmena, amb Pablo Iglesias en una trobada el 2015.
JUAN MANUEL PRATS Manuela Carmena, amb Pablo Iglesias en una trobada el 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain