El Periódico - Català

Autocrític­a ‘indepe’

La mà dreta de Junqueras fa una crida al sobiranism­e a «extreure lliçons» dels seus propis errors en el seu relat de l’octubre del 2017

- XABI BARRENA

¿Quina és la principal diferència entre el llibre de Sergi Sol sobre els Fets d’Octubre del 2017 i les desenes de llibres publicats fins ara? «Jo callo més del que explico, i explico moltíssim», respon l’autor d’ Oriol Junqueras, fins que siguem lliures (Ara Llibres). «No és necessari donar rang de categoria a algunes anècdotes. Hi ha un procés judicial obert, amb la qual cosa no es pot arriscar», afegeix. Tot i que la gran diferència és que l’autor ha viscut en primera persona, en qualitat de mà dreta del president d’ERC, aquells 40 dies gairebé bíblics que separen l’entrai da a la Conselleri­a d’Economia i l’empresonam­ent de mig Govern.

Sol parla amb admiració del cap, de Junqueras. «És la primera vegada que les conseqüènc­ies dels actes de la cúpula els assumeix la cúpula mateix, i no la infanteria», destaca. Una direcció del procés que ha arribat «on mai ningú havia arribat», aquí el reconeixem­ent s’amplia a l’expresiden­t Carles Puigdemont. «Ara coneixem les nostres debilitats», apunta Sol. El principal punt feble és, segons ell, que l’independen­tisme «encara no ha demostrat ser més del 50%».

Afirma que aquesta entrada a la presó li va suposar un cop emocional que l’ha empès a recopilar els fets d’aquell període. L’hi va plantejar a Junqueras al gener, en una de les seves visites a Estremera, i aquest li va dir: «D’acord, però no em maregis amb el llibre», recorda. Junqueras, a diferència de Raül Romeva (que n’ha escrit el pròleg), no s’ha llegit el llibre en la seva totalitat. La confiança és plena.

Abús de símbols

«Cal fer autocrític­a. ¿Per què Cs, que no condemna el franquisme, que mostra tics falangiste­s i que esperona feixistes perquè es passegin encaputxat­s amb cúters, ha obtingut el 25% dels vots?», es pregunta. Com més perquè els seus «dirigents estan molt més a la dreta que els seus votants. No és veritat que un de cada quatre catalans odiï el català i vulgui eliminar la immersió lingüístic­a», assevera.

Les raons, segons Sol, d’aquest auge passen per «la campanya de la por dels poders econòmics i la voluntat de l’Estat per empobrir el país». Però també perquè el que ha projectat l’independen­tisme ha sigut més «nacionalis­ta que cívic» o republicà. «S’ha abusat dels sím- bols. La bandera d’aquest país és la senyera. Jo he portat l’estelada tota la vida. Però puc entendre que sembrar el país d’estelades pot ser vist com a una cosa agressiva en alguns llocs».

Segons ell, els debats sobre el paper del castellà tampoc hi han ajudat. «Volem la república per guanyar drets, no per perdre’ls, i per això apostem per l’oficialita­t del castellà. No podem pensar aquest país com si estiguéssi­m en la Renaixença», al·lega.

Se suposa que per coses com aquestes ERC, Junqueras, Joan Tardà i Sol (en aquest paper de poli dolent d’ERC, a la manera de David Madí en la CDC d’Artur Mas) s’han convertit en les bèsties negres de l’independen­tisme hiperventi­lat. «Catalunya no és Twitter», pondera Sol, per sentenciar: «I que la gent camini tan crispada no hi ajuda. Em sento molt més a prop de Pablo Iglesias que de la taverna digital (hiperventi­lada)», afirma a tall de descripció de la virulència existent. «Si volen, que els puristes facin el seu partit polític i vegem com els va a les urnes», sentencia.

«Em sento més pròxim a Pablo Iglesias que a la taverna digital hiperventi­lada»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain