El Periódico - Català

Comença la guerra pel control dels ‘punts de recàrrega’ a Espanya

Les companyies elèctrique­s ja tenen plans per implantar-se i el Govern pressionar­à les petroliere­s La desaparici­ó del gestor de càrrega obre la porta a súpers, hotels i pàrquings, entre altres

- SARA LEDO

La guerra per aconseguir el negoci dels punts de recàrrega ha començat. Amb la revolució del cotxe elèctric, companyies elèctrique­s, petroliere­s, aparcament­s, ajuntament­s i fins supermerca­ts han començat a avançar posicions per guanyar terreny als seus contrincan­ts en la creació de la infraestru­ctura necessària per fer possible la recàrrega en qualsevol punt d’Espanya.

El Govern central preveu que l’any 2030 circulin entre quatre i cinc milions de cotxes elèctrics pel país, segons el secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez Abascal. Avui, els elèctrics suposen només el 0,6% del parc automobilí­stic espanyol. Una de les principals queixes de consumidor­s, indústria i fins i tot experts –així ho ha assenyalat en diverses ocasions el comissari europeu d’Energia i Clima, Miguel Árias Cañete– és la falta de punts de recàrrega. Segons la Comissió Europea, el 2030 hi hauria d’haver 220.000 punts, xifra que el Parlament Europeu eleva a 500.000.

REIAL DECRET A Espanya, en el registre oficial de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) hi havia 377 gestors de càrrega el passat 1 d’octubre. Aquest era el procedimen­t necessari per vendre energia en llocs públics abans de l’arribada del reial decret llei que elimina aquesta figura i possibilit­a que qualsevol consumidor pugui oferir el servei. Encara falta el desenvolup­ament normatiu.

Segons la plataforma Electromap­s, hi ha 3.300 punts en llocs públics, dels quals només 155 correspone­n a estacions de servei. I és que el negoci ja no només està en mans de les gasolinere­s, sinó també de supermerca­ts, hospitals, hotels, escoles, empreses i a la mateixa llar.

El vent favorable bufa sobretot per a les elèctrique­s, que estaran presents en tot el negoci, de la instal·lació al subministr­ament. Endesa preveu més de 2.000 punts de recàrrega públics abans del 2021 i 6.500 més entre el 2021 i el 2023 perquè «qualsevol es pugui desplaçar per Espanya». Una idea similar a la que va plantejar Iberdrola amb el seu anunci de posar més de 400 punts en 200 ubicacions abans de finalitzar el 2019. Caldrà esperar a veure si compleixen les expectativ­es. Segons el registre de la CNMC, a començamen­ts d’octubre Endesa tenia vuit gestors de càrrega, i Iberdrola, 29.

 ?? RICARD CUGAT ?? Un client es disposa a connectar el seu vehicle elèctric en un punt de recàrrega de la ronda del Guinardó, dimarts passat.
RICARD CUGAT Un client es disposa a connectar el seu vehicle elèctric en un punt de recàrrega de la ronda del Guinardó, dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain