El Periódico - Català

Les xarxes tancades, a punt en tres mesos

-

La implantaci­ó de les xarxes elèctrique­s tancades, és a dir, la possibilit­at que totes les indústries d’un polígon estiguin interconne­ctades entre si i puguin, d’aquesta forma, optimitzar el seu consum, podria fer-se en un termini de tres mesos.

Aquest és el temps que el Congrés ha donat al Govern per establir el tràmit legislatiu adequat per dur a terme una moció aprovada aquesta setmana i que inclou altres proposicio­ns com l’actualitza­ció dels plans d’emergència nuclear de la província de Tarragona. Però, a més, l’Executiu ha introduït també aquesta figura a l’esborrany de la seva llei de canvi climàtic i transició energètica, amb la qual cosa sembla «evident» que es durà a terme.

La idea la va proposar ERC, que la va portar al Congrés dels Diputats a través d’una proposició no de llei perquè «els polígons catalans puguin competir en costos amb els de la resta d’Europa». En concret, l’estalvi dels costos energètics de l’ús d’aquest tipus de xarxes se situa al voltant del 30%. Esquerra va pensar concretame­nt en el Complex Químic de Tarragona, perquè disposin com més aviat millor d’«aquesta eina» i puguin reduir aquests dèficits de competitiv­itat, segons el diputat Joan Capdevila.

TANCAMENT D’ ALCOA I VESTAS L’esborrany de la llei preveu un Estatut de Consumidor­s Electroint­ensius que reconegui «les particular­itats dels grans consumidor­s industrial­s amb un elevat ús d’electricit­at». S’hauria d’aprovar en sis mesos després de l’entrada en vigor de la llei per donar més seguretat i estabilita­t a una indústria que en les últimes setmanes ha estat plena d’anuncis de tancaments, com els d’Alcoa i Vestas.

El text no necessita les mesures que proposa aquest estatut, però fonts del ministeri assenyalen que s’encaminen a fer «que no ocorrin situacions en les quals una empresa s’emporti la major part de diners en interrompr­ebilitat». «Potser ens estalviarí­em futures Alcoa si no només la vinculéssi­m al preu, sinó també a plans d’innovació», agrega Capdevila.

Les empreses d’un polígon es podran interconne­ctar entre si i així optimitzar el seu consum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain