El Periódico - Català

Aragonès passa comptes

El vicepresid­ent reclama al sector públic una restricció de les despeses per complir el dèficit Economia persegueix mostrar una bona gestió i recobrar autonomia financera

- AGUSTÍ SALA

Objectiu: un dèficit del 0,4% del producte interior brut (PIB), uns 960 milions d’euros. Amb aquesta meta en la ment, el vicepresid­ent i conseller d’Economia de la Generalita­t, Pere Aragonès, ha reclamat a tot el sector públic que restringei­xi despeses i demori inversions.

Es tracta d’estrènyer-se el cinturó i evitar dispendis que no siguin imprescind­ibles per abastar la meta prevista de números vermells a les arques públiques amb un doble objectiu: el financer, per presumir d’una bona gestió i poder acudir en el futur als mercats a finançar el deute; i el polític, per guanyar autonomia econòmica respecte a l’Estat, el principal creditor de la Generalita­t, al ser el titular de gairebé tres de cada quatre euros del seu passiu.

La primera fase d’aquest pla va partir de l’ordre del passat 3 d’octubre, publicada en el Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC) del dia 5. En aquesta fase es va determinar el tancament pressupost­ari per a les conselleri­es i el sector administra­tiu gairebé un mes abans del que passa a cada exercici.

Aquesta ordre té excepcions, que inclouen les nòmines i la dessar social en salut, educació i benestar i famílies. Al seu torn, tot «expedient de despesa de caràcter urgent i inajornabl­e que no pugui ser tramitat durant el 2019» requereix «l’autoritzac­ió prèvia» del vicepresid­ent Aragonès.

Fonts del Govern asseguren que la mesura permet moltes excepcions quan estan prou justificad­es i afecta «una suma no gaire elevada», ja que suposa evitar petites despeses i inversions que no són urgents i que poden ajornar-se al 2019.

Fins a l’agost, la Generalita­t va registrar un lleuger superàvit de cinc milions d’euros, és a dir, va ingrespesa més del que va gastar, però venia de saldos positius més grans. El fet que molta part de la despesa s’acumuli en la part final de l’exercici, per exemple, la procedent d’altres exercicis, va fer que Aragonès decidís avançar el tancament de la caixa.

FLA extraordin­ari

La idea era aproximar-se al màxim a l’objectiu de dèficit i evitar recórrer al fons de liquiditat autonòmic (FLA) extraordin­ari, destinat a cobrir les desviacion­s en els números vermells de les autonomies. És una via que augmenta la dependènci­a de l’Estat.

La segona fase d’aquest pla afecta les empreses i altres organismes del sector públic, als quals es va suggerir que restringis­sin la despesa corrent en el que queda d’any en un 5%, i les inversions, en un 10%. Cada àrea que va rebre la notificaci­ó havia de presentar les seves propostes, però moltes no ho han fet, segons fonts de l’Administra­ció catalana.

Quan això es produeix, és la Conselleri­a d’Economia la que decideix la tisorada i és el que va passar amb la retallada de 2,9 milions d’euros a l’aportació al Consorci de l’Habitatge de Barcelona, que es va comunicar a l’Ajuntament de Barcelona, com va publicar aquest diari, i que va motivar la indignació de l’alcaldessa Ada Colau.

L’Executiu català, especialme­nt la seva àrea econòmica, que ara com ara es troba en mans d’ERC, té per objectiu accedir el 2020 als mercats per finançar el deute i un requisit imprescind­ible és complir els compromiso­s adquirits en matèria de deute.

A més d’aquesta condició, l’Administra­ció catalana també està obligada a complir la regla de despesa (un percentatg­e establert per la llei d’estabilita­t pressupost­ària que limita la despesa i que està relacionat amb el creixement econòmic a mitjà termini, situat en el 2,4% per al 2018) i la reestructu­ració del deute.

La Generalita­t va registrar un lleuger superàvit de cinc milions fins a l’agost passat

Les entitats han rebut la petició de retallar el 5% la despesa corrent i el 10% la inversió

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Artífex El vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya, el 24 d’octubre.
ALBERT BERTRAN Artífex El vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya, el 24 d’octubre.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain