El Periódico - Català

Black Friday desigual

Va arribar com una raresa dels negocis ‘online’, però el ‘divendres negre’ ha captivat, gairebé per força, les petites botigues Al consumidor l’atrauen les ofertes i el sector ho aprofita

- JOSEP M. BERENGUERA­S

Fa dècades que el Black Friday sona al sector del comerç. La tradició als Estats Units marca que el dia després d’Acció de Gràcies les botigues (de tot tipus) ofereixin descomptes per animar les vendes i donar el tret de sortida de la campanya nadalenca. De la mateixa manera que pocs pensaven que Halloween acabaria sent massiu a Espanya, amb el Black Friday ha passat una cosa similar: el que va començar sent una excentrici­tat del comerç electrònic s’ha convertit en una jornada de vendes massives també a Espanya.

Fa al voltant d’una dècada que algunes botigues online van començar a utilitzar la terminolog­ia Black Friday per referir-se a la jornada de descomptes del quart divendres del mes de novembre. Com a element de màrqueting, el seu resultat va ser desigual. Però, amb l’arribada d’Amazon a Espanya i la popularitz­ació del comerç electrònic, poques botigues són ja les que es resisteixe­n a participar en aquesta jornada de descomptes, que aquest any és divendres vinent, dia 23.

«Són ja sis-set anys de Black Friday a Espanya i el que està clar és que ha arribat per quedar-se», explica el professor d’Esade Pedro Rey. En els últims anys, el creixement d’aquesta jornada ha estat exponencia­l. Només cal analitzar el nombre d’impactes amb el reclam Black Friday que ocupen diaris, webs, marquesine­s i bustiada. «Cal dir que Espanya és un país on hi ha molta predisposi­ció a adaptar costums d’altres llocs, especialme­nt dels EUA, i fer-los nostres. Aquest és un clar exemple», destaca la professora de la UOC Neus Soler.

Aquí, el Black Friday és sinònim de descomptes en tota mena de comerços, tant a internet com físics. Als EUA, no obstant, és una cosa diferent. «Nosaltres l’hem importat a la nostra manera. Als EUA és una mica com anar-se’n de compres i aprofitar els descomptes després d’haver d’estar sí o sí amb la família per Acció de Gràcies; és a dir, l’excusa perfecta per fugir, comprar i disfrutar. Per a nosaltres, en canvi, és consum i descomptes en tota mena de botigues, sense més ni més», comenta Rey.

De fet, si per alguna cosa es diferencia el seu Black Friday del que ha arribat a Espanya és per la durada. «Als EUA són 24 hores, a tot estirar el Cyber Monday. Aquí fem un dia, el cap de setmana, dilluns, la setmana... Aquest any hi ha fins i tot qui s’està publicitan­t com el mes del Black Friday», amplia Soler.

Cap solució és bona

Amazon, Media Markt, El Corte Inglés... Els grans del comerç s’aboquen a la cita. Però ¿i els petits? La Confederac­ió Espanyola de Comerç (CEC) estima que «una mica més del 40% del comerç de proximitat –el mateix percentatg­e del 2017– es veurà un any més arrossegad­a a adherir-se al divendres negre per no perdre vendes davant el comerç electrònic i altres grans formats comercials».

«S’hi hauran de sumar, perquè si no, no vendran. Aquesta venda se l’emportarà un altre, i per tant, la perdran per sempre. Però si s’hi sumen i venen amb descompte, això els costarà també marge, pel que la solució no és bona a cap dels escenaris», explica Soler. En tot cas, grans superfície­s i gegants d’internet reforcen les seves plantilles per fer front a l’augment d’activitat. També les firmes de paqueteria: Correus preveu un increment d’enviament de paquets, del 34% durant la setmana, pel Black Friday.

Els estudis varien, però tots coincideix­en que més de la meitat de la població comprarà algun producte aquests dies de Black Friday. ¿Oportunita­t o engany? «Molts s’aprofiten del comportame­nt del consumidor, creen necessitat­s de trets psicològic­s i emocionals. Una cosa és comprar per aconseguir un estalvi d’una cosa que necessitem o avançar les compres de Nadal i una altra gastar perquè tenim la sensació d’estalvi», diu Rey.

Als EUA dura un dia, però a Espanya s’allarga el cap de setmana, la setmana i fins i tot un mes

La CEC afirma que el 40% del comerç de proximitat «es veu arrossegat» a participar-hi

 ?? AP / CHARLIE RIEDEL ?? Tradició Un client es dirigeix a la caixa per pagar el televisor que acaba d’escollir, al Black Friday del 2017, a Overland Park (EUA).
AP / CHARLIE RIEDEL Tradició Un client es dirigeix a la caixa per pagar el televisor que acaba d’escollir, al Black Friday del 2017, a Overland Park (EUA).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain