El Periódico - Català

El goril·la de muntanya ja no està en perill crític d’extinció

Els esforços per la seva conservaci­ó eleven el cens a més d’un miler

- EL PERIÓDICO

El goril·la de muntanya ha sigut retirat de la llista d’espècies «en perill crític» gràcies als esforços de conservaci­ó, segons ha anunciat la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Naturalesa (UICN).

L’organisme ha assenyalat que aquesta actualitza­ció situa el goril·la de muntanya (Gorilla beringei beringei) «en perill», no crític. La població de goril·les de muntanya es calculava en prop de 680 individus el 2008, mentre que els càlculs del 2018 revelen que ha augmentat a més de mil individus, la xifra més alta registrada per a la subespècie.

L’UICN ha ressaltat que l’hàbitat del goril·la de muntanya «està restringit a unes àrees protegides que cobreixen gairebé 800 quilòmetre­s quadrats en dos llocs de la República Democràtic­a del Congo (RDC), Ruanda i Uganda: el massís dels Virunga i la regió de Bwindi-Sarambwe».

Així, aquesta entitat ha destacat que els dos llocs estan «envoltats per terres utilitzade­s intensivam­ent per a l’agricultur­a per una creixent població humana», abans d’alertar que entre les principals amenaces figuren la caça furtiva, els disturbis civils i les malalties introduïde­s per l’home, entre elles l’ebola.

«Si bé és una notícia fantàstica que les poblacions de goril·les de muntanya estiguin augmentant, aquesta subespècie encara està en perill i, per tant, els esforços de conservaci­ó han de continuar», diu Liz Williamson, del Grup d’Especialis­tes en Primats de l’UICN.

«Els esforços a través d’un pla d’acció regional i la implementa­ció completa de les directrius de l’UICN sobre millors pràctiques per al turisme i la prevenció de malalties en els grans simis, que recomanen limitar el nombre de turistes i evitar qualsevol contacte directe amb els humans, són fonamental­s per assegurar el futur del goril·la de muntanya», afirma.

 ?? EFE ?? Un exemplar de goril·la.
EFE Un exemplar de goril·la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain