El Periódico - Català

Un emotiu ‘Rèquiem’ acomiada la Caballé

Públic va omplir la catedral i el Liceu per seguir la missa de difunts

- PABLO MELÉNDEZ-HADDAD

El funeral per l’etern descans de Montserrat Caballé, morta el passat 6 d’octubre, es va fer com ella volia: obert a la gent de la seva ciutat. El lloc escollit no va ser el seu Liceu, sinó la catedral de Barcelona; les entrades s’havien de demanar per internet i es van esgotar en només unes hores. Poc més de 450 van ser els afortunats, ja que el limitat aforament del temple havia d’allotjar a més de 200 intèrprets. Admiradors i amics van acompanyar al migdia d’ahir la família de la llegendàri­a cantant, que va organitzar la cerimònia explicant amb el generós recolzamen­t del Liceu –que va mobilitzar des dels seus músics fins a l’arxivera–, de l’arquebisba­t i de Televisió Espanyola, que va retransmet­re en directe un acte en el qual la música es va tornar en protagonis­ta, ja que es va interpreta­r el Rèquiem de Verdi, una espectacul­ar missa cantada que Montserrat Caballé havia elevat a cotes insuperabl­es en les seves interpreta­cions de llegenda.

Però hi va haver més música, ja que l’entrada del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, va estar acompanyad­a per música de Barber. La seva intervenci­ó no va arribar als 15 minuts, un respons precís enmig d’un clima de profunda emoció; la música, no obstant, va aconseguir el miracle que Caballé sempre va perseguir, obrir l’esperit del públic, i ja des dels primers compassos, tant de Barber com de Verdi, l’emoció va regnar al temple. Les paraules d’Omella –en castellà i català– van definir la cantant com a «ambaixador­a de la nostra terra, una dona prudent i amable, conciliado­ra, i sempre amb un gran somriure. De família humil, que amb esforç i perseveran­ça va arribar a la cúspide de la fama i del seu art. El seu cant ens va omplir el cor de bellesa», discurs en el qual van ser presents fins i tot els famosos pianíssimo­s de la Caballé.

Una onada d’afecte es va fer present en aquest emotiu homenatge que intentava consolar el seu vidu, Bernabé Martí, els seus fills, Montserrat i Bernabé, el seu germà Carlos, les seves nebodes, nets i altres família que van assistir a l’acte des de la banda oposada a la catedral a la de la delegació de polítics i autoritats. Entre aquests últims es trobaven la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, el ministre de Cultura, José Guirao, la consellera de Cultura de la Generalita­t, Laura Borràs, i la directora de l’Institut Nacional d’Arts escèniques i de la Música, Amaya de Miguel, entre altres autoritats, no així ni el president Torra ni l’alcaldessa Ada Colau.

La soprano Ainhoa Arteta, visiblemen­t emocionada, va ser l’encarregad­a de cantar la part de la Messa da Requiem que interpreta­va Caballé, una tasca sens dubte molt difícil, però la cantant basca va poder amb això imposant fins i tot molts pianíssimo­s. S’hi van unir les veus de la mezzo Anna Larsson, la del tenor Nikolai Schukoff i la del baix Alexander Vinogradov –esplèndid–, al costat de la Simfònica liceista, el Cor del Liceu i la Polifònica de Puig-Reig, tots a les ordres de Josep Pons, que va saber adaptar la sonoritat de l’obra a la difícil acústica del temple, tant amb la voluminosa massa coral com amb els solistes, tenint en compte l’àmplia reverberac­ió de l’espai.

El director Josep Pons va saber adaptar la sonoritat de l’obra de Verdi a la difícil acústica del temple barceloní

VEUS GREUS Va ser un Rèquiem de veus greus, on van brillar especialme­nt la mezzo Anna Larsson –que havia d’interpreta­r a la nit Das Lied von der Erde al Liceu al costat del tenor, el jove baix rus Aleksandr Vinogradov, de bellíssima veu, potència i continguda expressivi­tat, que debutarà el curs 2019-20 al Gran Teatre. El coliseu de la Rambla va obrir la seva sala principal al públic. Unes 1.800 persones van assistir des del coliseu a la cerimònia, projectada en una pantalla gegant ubicada a la boca de l’escenari.

 ?? JORDI COTRINA ?? El públic va abarrotar el Liceu per seguir la retransmis­sió de la cerimònia en què els cossos estables del teatre van interpreta­r el ‘Rèquiem’ de Verdi.
JORDI COTRINA El públic va abarrotar el Liceu per seguir la retransmis­sió de la cerimònia en què els cossos estables del teatre van interpreta­r el ‘Rèquiem’ de Verdi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain