El Periódico - Català

Barcelona disposarà del primer minibús elèctric avançat

El prototip és fruit de la iniciativa d’investigac­ió i innovació RIS3CAT, impulsada per Acció En el projecte hi han col·laborat TMB, Applus Idiada, Indcar, Millor Battery i Eurecat

- J. M. II MONOGRÀFIC­S

L’Smart Mobility Congress, esdevenime­nt celebrat aquesta setmana a Fira de Barcelona, va ser l’escenari escollit per presentar el primer minibús elèctric de tecnologia avançada i de zero emissions pensat per prestar servei regular en línies de Bus del Barri de la ciutat de Barcelona. Aquest prototip ha sigut desenvolup­at íntegramen­t per empreses catalanes en el marc de l’estratègia d’investigac­ió i innovació per a l’especialit­zació intel·ligent RIS3CAT, que gestiona Acció i que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020.

Barcelona, que està en ple procés de reconversi­ó ambiental i electrific­ació del transport públic de superfície, necessitav­a un vehicle sostenible per als desplaçame­nts col·lectius de proximitat: en altres paraules, un minibús de zero emissions capaç de funcionar eficaçment durant una jornada completa en qualsevol època de l’any en una línia regular de TMB.

La solució és el nou minibús elèctric de tecnologia i prestacion­s avançades, que al llarg dels dos últims anys han definit, desenvolup­at, dissenyat i fabricat un grup d’empreses catalanes: TMB com a operador de transport i prestador del servei, l’empresa d’enginyeria i assajos Applus Idiada, el carrosser especialit­zat en minibusos Indcar, el centre tecnològic Eurecat i el fabricant de bateries Millor Battery.

El projecte s’ha desenvolup­at dins d’una de les comunitats RIS3CAT per a la investigac­ió i innovació per a l’especialit­zació intel·ligent, impulsades per Acció –l’agència per a la competitiv­itat de l’empresa dependent del Departamen­t d’Empresa i Coneixemen­t–. I ha comptat amb una aportació de 488.000 euros del Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020.

SOSTENIBIL­ITAT.

El minibús ha sigut dissenyat per a un ús urbà intensiu en recorregut­s d’alta exigència com els del Bus del Barri de TMB, amb autonomia per a 16 hores de circulació, fins i tot amb l’aire condiciona­t en marxa, com és habitual en els mesos d’estiu. Pensant en la sostenibil­itat de l’operació, s’ha procurat que el vehicle tingui baixos costos de mantenimen­t i, sobretot, que les bateries siguin modulars i fàcilment accessible­s a través de la porta posterior. Així, les seves virtuts el fan extrapolab­le a qualsevol operació en una altra ciutat europea.

En l’acte de presentaci­ó, Mercedes Vidal, presidenta de TMB, va destacar el compromís de la companyia per buscar i adoptar “noves solucions” en la seva flota de vehicles. El nou minibús, va afirmar, “reuneix les millors caracterís­tiques per donar servei de proximitat i fer-ho amb la tecnologia més neta disponible”.

Després que hagi finalitzat la seva presència a l’estand de TMB de l’Smart Mobility Congress, el minibús elèctric començarà un cicle de proves en buit, en les quals realitzarà uns 4.000 quilòmetre­s simulant recorregut­s de línies de Bus del Barri. Posteriorm­ent iniciarà el servei amb passatgers.M

AVANTATGES

b El vehicle ha sigut dissenyat per realitzar-ne un ús urbà intensiu

bTé capacitat per oferir una autonomia de 16 hores de circulació Una de les novetats més destacades presentade­s en el marc de l’Smart Mobility Congress –celebrat aquesta setmana al recinte firal de Fira de Barcelona– ha sigut la del primer minibús elèctric avançat de fabricació catalana i de zero emissions que prestarà servei regular en línies de Bus del Barri de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) a la capital catalana.

 ??  ?? passatgers de plegables plaça per a cadira de rodes Plataforma central baixa i rampa metres de longitud metres d’amplada Intel·ligents i modulars, amb més de 4.000 cicles de vida, equivalent­s a 10 anys d’operació de potència Strada d’Iveco El nou minibús elèctric de TMB presentat a l’Smart Mobility Congress. Capacitat màxima 8+2 7,21 2,43 135 kWh 140 kWh Seients Accessibil­itat Dimensions Bateries Motor elèctric Xassís 22 1Posada de llarg.
passatgers de plegables plaça per a cadira de rodes Plataforma central baixa i rampa metres de longitud metres d’amplada Intel·ligents i modulars, amb més de 4.000 cicles de vida, equivalent­s a 10 anys d’operació de potència Strada d’Iveco El nou minibús elèctric de TMB presentat a l’Smart Mobility Congress. Capacitat màxima 8+2 7,21 2,43 135 kWh 140 kWh Seients Accessibil­itat Dimensions Bateries Motor elèctric Xassís 22 1Posada de llarg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain