El Periódico - Català

La indústria farmacèuti­ca bat el seu rècord d’inversió en R+D

La xifra va arribar als 1.147 milions d’euros el 2017, i això suposa un augment anual del 5,7% Gairebé la meitat dels fons es van destinar a centres públics i privats d’investigac­ió

- Cristina Capdevila II MONOGRÀFIC­S

Quan es parla de com sortir de la recessió econòmica al nostre país sempre apareix la gran fórmula màgica: invertir en R+D. Malgrat que aquesta desenvolup­a un paper fonamental a l’hora de beneficiar-se de la revolució tecnològic­a, Espanya continua perdent llocs a Europa. Però si hi ha algun sector que contribuei­x a dinamitzar el teixit investigad­or a Espanya i la investigac­ió pública en especial és el de la indústria farmacèuti­ca, que ha arribat als 1.147 milions d’euros el 2017.

Segons els resultats de l’Enquesta sobre Activitats de R+D que realitza cada any Farmaindús­tria entre els seus associats, la xifra suposa un augment del 5,7% respecte a l’any anterior i confirma la tendència a l’alça iniciada fa quatre anys. Es tracta d’un nou rècord històric per al sector farmacèuti­c innovador, que consolida així la seva posició de lideratge en R+D industrial, ja que representa més del 20% del total espanyol. A més a més, l’increment més gran de la inversió va correspond­re a projectes desenvolup­ats en col·laboració amb hospitals i centres públics i privats d’investigac­ió, que va créixer gairebé un 10% fins a assolir els 542,1 milions d’euros (el 47,2% del total).

Igual que en anys anteriors, totes les comunitats autònomes van ser receptores d’inversions de la indústria farmacèuti­ca: Catalunya (132,7 milions d’euros), Madrid (118,2 milions), Andalusia (39,7 milions), País Valencià (30,3 milions) i Galícia (23,1 milions) al capdavant. Part d’aquesta inversió es va fer també a l’estranger per les companyies establerte­s a Espanya: 130,7 milions d’euros.

Per un altre costat, del total de 1.147 milions d’euros destinats a R+D, gairebé el 60% (662,1 milions) es van dedicar a assajos clínics; 131,3 milions, a investigac­ió bàsica; 60,1 milions, a investigac­ió preclínica, i 69,3 milions, a investigac­ió galènica. Els estudis de farmacoeco­nomia i epidemiolo­gia van suposar inversions per valor de 113,8 milions, mentre que les companyies van destinar 52,1 milions a desenvolup­ament tecnològic.

FEINA QUALIFICAD­A. Un factor clau és que el sector farmacèuti­c es distingeix pels seus efectes tractors sobre altres sectors de l’economia, una cosa especialme­nt reveladora en l’àmbit de la generació d’ocupació. Així, la indústria farmacèuti­ca genera a Espanya uns 40.000 llocs de treball directes, dels quals el 59% són profession­als amb estudis universita­ris, i és el sector de l’alta tecnologia amb més ocupació (un 58% del total).

Però els efectes beneficios­os d’aquest sector sobre el mercat de treball són molt superiors en el conjunt de l’economia, ja que, sumant l’ocupació directa amb els llocs indirectes i induïts generats per les companyies farmacèuti­ques com a conseqüènc­ia de la seva activitat, els llocs de treball que depenen de la indústria farmacèuti­ca arriben a Espanya als 200.000.

Això suposa que, per cada lloc de treball directe, el sector farmacèuti­c en permet mantenir quatre més d’indirectes a Espanya, una ràtio que, amb lleus variacions, es manté en el cas del continent europeu, on la força laboral directa de les companyies farmacèuti­ques ronda les 800.000 persones.

També en clau europea s’ha de destacar que Espanya és el cinquè país amb més ocupació vinculada a indústria farmacèuti­ca, i forma part del grup del capdavant juntament amb Alemanya, França, Itàlia i Suïssa. Al costat d’Europa, els Estats Units són l’altre gran generador d’ocupació de la indústria farmacèuti­ca a escala global, amb 854.000 profession­als. A tot el món s’estima que el sector farmacèuti­c manté 5,1 milions de llocs de treball directes, segons dades del 2014, xifra que suposa un 42% més que vuit anys abans.

PRESÈNCIA FEMENINA. La indústria farmacèuti­ca és un sector en el qual les dones són majoria en l’ocupació, ja que el 51,9% és femení, el doble de la mitjana del sector industrial (25%). A més, el 57,7% de les noves contractac­ions portades a terme el 2017 van ser de dones, enfront del 31% de la mitjana industrial espanyola.

La presència femenina s’eleva al 63,7% dels llocs de treball en l’àrea de R+D. A part de la indústria farmacèuti­ca innovadora i del sector de la confecció (59%), cap sector productiu supera el 50% d’ocupació femenina en R+D.

També en aquest àmbit s’ha de destacar que el farmacèuti­c és el sector en en què la diferència entre els salaris mitjans d’homes i dones és menor: és del 10%, la dada més baixa de tots els sectors industrial­s espanyols. El farmacèuti­c és, també, el que té un salari femení més alt, que arriba a 36.344 euros anuals de mitjana.

Resulta especialme­nt destacable que en els nivells de més responsabi­litat el sector farmacèuti­c presenta taxes d’ocupació femenina molt més elevades que la mitjana empresaria­l. Així, els comitès de direcció de les companyies farmacèuti­ques compten amb un 41,3% de dones, és a dir, 3,4 vegades més que la mitjana de les grans empreses de l’Ibex 35, que és del 12,1%. A més, el 21,5% dels primers executius en l’àmbit de la indústria farmacèuti­ca innovadora són dones.M

LES DADES bL’ocupació

que depèn del sector farmacèuti­c puja a 200.000 llocs de treball directes Espanya és el cinquè país europeu amb una taxa més alta d’ocupació vinculada a aquesta activitat b

 ??  ?? Un investigad­or abocant líquid d’un vas a una proveta en un laboratori a Barcelona.Sector farmacèuti­c.
Un investigad­or abocant líquid d’un vas a una proveta en un laboratori a Barcelona.Sector farmacèuti­c.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain