El Periódico - Català

Atac a un metro històric

Uns grafiters vandalitze­n amb pintades un vagó del 1926 aparcat en una cotxera

- J. G. ALBALAT

Uns grafiters vandalitze­n l’últim vagó que quedava de la primera L1

Uns grafiters van assaltar fa un parell de setmanes les cotxeres del metro de Can Boixeres, a l’Hospitalet de Llobregat, i van estampar els seus dibuixos a les parets exteriors d’un històric vagó de la sèrie 100 (el 126), un dels primers que van circular per la ciutat de Barcelona, el 1926. Fonts de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) han explicat a aquest diari que algunes pintades són antigues, de quan el furgó estava encara allotjat en un hangar. No obstant, sobresurt un dibuix de color blanc que, segons denuncien els treballado­rs del suburbà, és recent, de quan el furgó va ser abandonat a la intempèrie per les obres que s’estan realitzant a les instal·lacions que l’acollien. La pluja ha pogut provocar més danys. Ara, la relíquia està en un taller, segons la companyia metropolit­ana.

Al furgó es pot apreciar la paraula Killer en blanc intens. Amb colors difuminats i apagats, s’observen més grafitis, el que fa suposar que són més antics. És a dir, no és la primera vegada que aquest vagó pateix els atacs dels vàndals que es colen a les cotxeres malgrat la vigilància que hi ha al recinte. «Actuen quan volen, fins i tot a la llum del dia», explicar un empleat del metro. L’atac ha quedat a la vista dels treballado­rs quan les obres a l’hangar van provocar que el vell vagó es quedés uns dies a l’aire lliure. Segons l’opinió dels empleats del TMB, el vehicle hauria d’haver sigut traslladat a les cotxeres del Triangle, al barri de La Pau, on s’emmagatzem­en altres peces de valor històric.

Per a la inauguraci­ó del primer tram del Ferrocarri­l Metropolit­à de Barcelona (Transversa­l), el 1926, entre la Bordeta i la plaça de Catalunya, es van construir una desena de combois. Estaven numerats del 121 al 130. El 1929, per a l’Exposició Universal, es van incorporar dos trens més d’aquestes caracterís­tiques. Tots era de la sèrie 100. Estaven decorats a l’estil modernista amb colors groc i negre, la qual cosa va causar sensació entre els usuaris. Sense anar més lluny, se’ls deien «salons rodadors» o «catedrals rodadores».I és que fins a 1967, van ser els cotxes més grans de metro en servei al món. A Barcelona, els túnels de la L1 eren la casa seva.

Trens restaurats

Als anys 50, aquests combois van ser modernitza­ts i van canviar les seves inicials colors groc i negre per blau i crema, amb els quals van arribar al final de la seva explotació diària. També es van suprimir els seus caracterís­tics finestrals ovalats. Anys després van ser recuperats. La sèrie 100 es va retirar de la circulació als anys 70 de forma progressiv­a. Als 80, tres cotxes (el 125, 126 i el 131) van ser restaurats i es van repintar com estaven el dia en què es van estrenar (de groc i negre). Van circular els diumenges i dies assenyalat­s com a tren històric per rememorar els orígens del suburbà. El 1987, van ser retirats de forma definitiva.

Dels històrics vagons de la sèrie 100, només dos es van quedar a Catalunya. El 126 es va quedar a Barcelona i va ser exposat en diverses ocasions. A Can Boixeres, aquesta joia es trobava a l’espera de la seva destinació definitiva quan va ser assaltat pels grafiters. El 131 va anar a parar al Museu de Ferrocarri­l de Vilanova i la Geltrú, tot i que després va ser desballest­at.

 ?? EL PERIÓDICO ??
EL PERIÓDICO
 ?? EL PERIÓDICO ?? Pintada Estat en què va quedar el vagó.
EL PERIÓDICO Pintada Estat en què va quedar el vagó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain