El Periódico - Català

Argentina localitza l’‘ARA San Juan’ però no el pot reflotar

L’Argentina localitza el submarí ‘ARA San Juan’ però afirma que no el pot reflotar

- ABEL GILBERT

La notícia va il·luminar la nit de Buenos Aires com un llampec. La companyia nord-americana Ocean Infinity havia trobat el submarí ARA San Juan, desaparegu­t fa un any en les inescrutab­les aigües de l’Atlàntic sud, després de mesos de recerques que mai conduïen enlloc.

Els indicis que esperava el Govern des de dijous es van confirmar. «Resem», va demanar el president Mauricio Macri a l’assabentar­se pel seu ministre de Defensa, Oscar Aguad, que eren a prop d’una cosa molt important. L’Armada va comunicar primer la notícia als familiars dels tripulants. Després va informar de la troballa a Twitter. Posteriorm­ent, el capità de vaixell Enrique Antonio Balbi, va dir que l’«àrea de runa» localitzat­s no arriba als 100 metres. «Això suggereix que (el submarí) podria haver implosiona­t o col·lapsat molt a prop del fons, perquè els desprenime­nts són molt delimitats».

Segons va indicar Ocean Infitiny, que cobrarà 7,5 milions de dòlars (6,5 milions d’euros) per la troballa, la nau està localitzad­a a uns 800 metres de profundita­t i a 600 quilòmetre­s de la ciutat patagònica de Comodor Rivadavia. Allà s’havia muntat el centre d’operacions durant la recerca en què van participar els EUA i Rússia, entre altres països. Finalment, el submergibl­e era on indicaven les primeres pistes, després desateses.

L’explosió

L’ARA San Juan va desaparèix­er el 15 de novembre de l’any passat amb 44 persones a bord mentre es dirigia des d’Ushuaia a la seva base a la ciutat Mar del Plata, 400 quilòmetre­s al sud de la capital. Diverses agències internacio­nals van reportar una explosió hores després de perdre’s tot contacte. En el seu moment es va explicar que havia entrat aigua pel sistema de ventilació del submergibl­e, cosa que va provocar un curtcircui­t

a les bateries.

Dijous passat, i al complir-se un any del desastre, el president Mauricio Macri havia encapçalat a la base naval Mar del Plata un homenatge als tripulants de l’ARA San Juan. «No els abandonare­m, els continuem buscant fins que realment els puguem trobar», va dir, davant familiars crítics i incrèduls. Per llavors, Macri no tenia més que paraules de condolence­s i només va rebre desaprovac­ió.

Però alguna cosa va passar les hores següents. El barco Seabed Constructo­r, que pertany a Ocean Infinity, va fer un últim recorregut abans de partir a Sud-àfrica per efectuar tasques de reparació i retornar a l’Argentina al febrer. Va arribar així al denominat Lloc 1, on havia sigut detectat un objecte de «60 metres de longitud» a partir d’una nova anàlisi d’imatges recopilade­s. Poc més tard, va arribar la confirmaci­ó més esperada.

Jorge Villarreal, pare de Fernando (cap d’operacions de l’ARA) va expressar l’únic alleujamen­t possible: «Ara podem portar el dol de millor manera. Va ser una mica estrany perquè ja havien rastrejat en aquest lloc, però l’important és que els van trobar». Va dir que «les autoritats van prometre als familiars que serien els primers a veure el submarí».

Yolanda Mendiola, mare de Leandro Cisneros tenia les mateixes expectativ­es. «El nostre pròxim objectiu és aconseguir que el treguin». Les autoritats van descoratja­r aquesta

possibilit­at. «No tenim mitjans per rescatar l’ARA San Juan, no teníem mitjans ni tan sols per baixar a les profundita­ts del mar i no tenim equipament per extreure un vaixell d’aquestes caracterís­tiques», va dir el ministre Aguad. «L’empresa que el va trobar diu que té les eines per treure’l», va afirmar Luis Alberto Niz, pare d’un sotsoficia­l. No obstant, va afegir, «des del Govern es fixen més en els diners que gastaran que en els seus soldats».

La jutge Olivia Marta Yáñez, a càrrec de les investigac­ions, va ser una d’aquestes poques persones que el Govern va despertar a la mitjanit. Li van demanar que no digués res del que aviat coneixeria un país i el món. Per a Yáñez, ara es podran conèixer coses que només es responien sobre fonaments teòrics. «Especulaci­ons n’hi va haver milions, com que va ser desballest­at a Ushuaia o que estava segrestat a les Malvines. Això descarta moltes elucubraci­ons que hi va haver, per les quals mai em vaig deixar portar».H

«El Govern es fixa més en els diners que va gastar que en els seus soldats», lamenta un familiar

 ?? AP / FEDERICO COSSO ?? Familiars dels tripulants del submarí enfonsat.
AP / FEDERICO COSSO Familiars dels tripulants del submarí enfonsat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain