El Periódico - Català

Per acabar amb el tràfic

- GEMMA Altell Psicòloga social.

Fa anys que convivim amb la polèmica sobre la legalitzac­ió de l’ús recreatiu del cànnabis. L’evidència històrica ens mostra que les prohibicio­ns de qualsevol tipus –i especialme­nt en l’àmbit del consum d’alcohol i altres drogues– només ens han portat a la invisibili­tzació del fenomen, però mai a la seva desaparici­ó.

Si partim de la premissa que el consum recreatiu de cànnabis existeix i continuarà existint, a l’Estat li correspon assegurar els drets de la ciutadania pel que fa a la seva salut i desplegar mesures que redueixin la criminalit­at associada a aquest consum.

Parlant en termes de salut pública, la regulació assegura conèixer el fenomen amb més profundita­t i poder aplicar les mesures correspone­nts. L’accés directe als establimen­ts on es consumeix ens dona l’oportunita­t de monitoritz­ar-lo i permet informar de forma adequada per a un consum de menor risc, identifica­r quines són les necessitat­s d’atenció d’aquelles persones que estan tenint problemes derivats del seu consum, dissenyar campanyes preventive­s específiqu­es per a alguns grups poblaciona­ls que poden tenir condicions de més vulnerabil­itat, etcètera.

Avui en dia, gran part d’aquesta informació sobre el consum –i els potencials problemes d’addicció o salut mental d’una petita part de les persones consumidor­es– està ocult al sistema i dificulta l’acció i, per tant, la garantia de drets per a la població consumidor­a.

En un altre ordre de co- ses, però de nou des d’una perspectiv­a de salut pública, la regulació permet controlar la producció del producte, conèixer les variants més nocives, neutralitz­arles i informar el sector consumidor de la seva existència i dels riscos que comporta el seu consum; evitant així alguns problemes greus que hem viscut en la història del nostre país en relació amb l’adulteraci­ó de drogues, per exemple.

Finalment, però sens dubte molt rellevant, la regulació facilita acabar amb el tràfic il·legal de cànnabis. La de cànnabis és la xarxa internacio­nal més gran de tràfic de drogues. El gruix dels problemes derivats del consum de drogues ho són pel seu estatus il·legal, pels problemes de criminalit­at associats.

Amb la regulació tenim l’oportunita­t d’acabar amb aquesta hipocresia dels països que dediquen quantitats ingents de diners a garantir la seguretat davant de les xarxes de tràfic i, d’altra banda, permeten que es produeixi sostenint un negoci que, per no ser transparen­t i regulat, porta associat marginalit­at, violència, insalubrit­at, etcètera.

Quan persones que són detractore­s de la regulació parlen de l’enriquimen­t d’empreses per la regulació caldria recordar que aquest enriquimen­t ja s’està produint sense cap control, costant fins i tot les vides de les persones que es troben en la situació més precària de la cadena del tràfic il·legal.

Mirem de front la realitat i legislem en funció del que passa. No d’una realitat virtual.

Cal afrontar la realitat i legislar el consum en funció del que passa, no d’una realitat virtual

 ?? AFP / ALAIN JOCARD ?? Un jove es prepara un cigarret per fumar cànnabis, a París.
AFP / ALAIN JOCARD Un jove es prepara un cigarret per fumar cànnabis, a París.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain