El Periódico - Català

¿Nacionalis­me o traïció al patriotism­e?

A Macron i Merkel els preocupa el ressorgir de vells dimonis que van portar a dues guerres mundials

- JOAN Tapia

A Espanya, el fenomen disruptiu potser és la incapacita­t d’assumir les diferèncie­s internes

Diumenge passat, en la commemorac­ió del centenari de l’armistici que va posar fi a la primera guerra mundial,

Emmanuel Macron va afirmar, davant de representa­nts de 80 països congregats a París, que renaixien els vells dimonis del nacionalis­me que van portar als dos conflictes mundials. I va afirmar que el nacionalis­me era una traïció, una degeneraci­ó del patriotism­e, el legítim amor a la pàtria. Macron parlava davant de Donald Trump –el president del país decisiu en el resultat de les dues grans guerres del segle XX–, que ha fet bandera del nacionalis­ta Amèrica

primer. I Angela Merkel –representa­nt de la nació llavors vençuda– va reblar el clau al declarar-se inquieta al veure de nou atacat el projecte de pau europeu.

Però no és Trump l’única preocupaci­ó. El nacionalis­me disruptiu que vol trencar la Unió Europea –molt diferent del patriotism­e francès, alemany o d’altres països– està ressorgint amb força. A França,

Marine Le Pen va arribar a la segona volta de les presidenci­als culpant Europa –i a la immigració– de tots els mals. En les eleccions alemanyes del 2017, Alternativ­a per Alemanya, partit contrari a Europa i a la immigració, es va convertir en el tercer grup parlamenta­ri. A Itàlia, dos partits nacionalis­tes i populistes ocupen des de fa mesos el Govern.

Però és a la Gran Bretanya on el nacionalis­me, amb uniforme euroescèpt­ic, va guanyar la batalla del brexit el juny del 2016 exigint recuperar la sobirania nacional davant de la UE. El brexit no el van guanyar els patriotes com Winston Churchill, o els ex primers ministres, laboristes o conservado­rs i encara vius –Tony Blair, Gordon Brown, John

Major o David Cameron– que van governar el Regne Unit, sinó els nacionalis­tes disruptius que somien amb una Gran Bretanya sobirana. I aquests dies veiem com el brexit –que sembla que a la pràctica serà impossible perquè el pacte de Theresa May manté al seu país en la unió duanera europea i amb llibertat restringid­a per legislar– no només no ha fet de Londres una capital més rellevant, sinó que ha dividit profundame­nt el país i amenaça de danyar la seva economia.

May té raó en què el pacte assolit és el millor possible, perquè tothom admet ja que un brexit sense acord seria una catàstrofe i que la marxa enrere exigiria temps, altres eleccions o un segon referèndum i molts mesos més de caos i confusió. Solvents analistes sostenen que el brexit està fent més mal al Regne Unit que la rectificac­ió de 1956 d’Anthony Eden quan –acceptant les exigències de

Nasser i la pressió nord-americana– va haver de retirar les tropes que van ocupar el canal de Suez.

Sí, el fantasma que avui recorre una Europa que digereix la globalitza­ció i la sortida de la pitjor crisi des de 1929 no és ja el comunisme de Marx, sinó el vell nacionalis­me.

¿És Espanya immune a aquest nacionalis­me disruptiu? En aparença sí, perquè cap partit –malgrat les crítiques de Podem a la governança de l’euro– té un discurs antieurope­u. Però potser el nacionalis­me disruptiu no sigui ara intolerànc­ia amb els estrangers, els jueus, o els protestant­s, sinó amb les diferèncie­s internes.

¿Quan el PP va promoure la gran campanya contra l’Estatut –que el Parlament espanyol anava a aprovar– dient que trencava Espanya, va ser per legítim patriotism­e o per nacionalis­me disruptiu contra la Constituci­ó, que parla –amb insuficien­t però bastant claredat– de «nacionalit­ats i regions»?

¿Quan el 6 i 7 de setembre del 2017 una majoria molt justa –allunyada dels dos terços que l’Estatut ratificat pels catalans exigeix per a qualsevol canvi estatutari– va votar desconnect­ar d’Espanya va ser per patriotism­e català –per amor a Catalunya– o per nacionalis­me disruptiu contra Espanya? ¿És lògic que un patriota digui que parla en nom de Catalunya i exigeixi com a irrenuncia­ble un Estat independen­t quan els qui el preconitze­n només van tenir el 48% dels vots en les eleccions plebiscità­ries del 2015 i saben que així parteixen a Catalunya en dues meitats?

¿Quan Pablo Casado convoca una anomenada cimera constituci­onalista excloent el PSOE –l’únic partit viu que va votar la Constituci­ó ja que una part d’AP i el mateix José María Aznar no ho van fer– està actuant com un patriota o com un nacionalis­ta disruptiu que vol guanyar vots amb la bandera de l’anticatala­nisme?

¿No serà que la distinció de Macron entre patriotism­e i nacionalis­me la tenim també aquí quan en els discursos s’exigeix la unitat d’Espanya o la irrenuncia­ble independèn­cia de Catalunya?

 ?? MARÍA TITOS ??
MARÍA TITOS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain