El Periódico - Català

El Govern ja parla de legislativ­es al maig

Ábalos flirteja amb un ‘superdiume­nge’ electoral i Sánchez frena el debat però no el desautorit­za

- IOLANDA MÁRMOL JUAN RUIZ SIERRA

El president remarca que

només ell té la capacitat

de convocar els pròxims comicis generals

Pablo Iglesias convoca la

direcció de Podem

per analitzar un hipotètic canvi d’escenari

Tot i que Pedro Sánchez no ha decidit encara en quina data se celebraran els pròxims comicis generals, la creixent pressió política i econòmica enreda cada dia més les especulaci­ons d’un avançament electoral per a la pròxima primavera o fins i tot abans, al març. És un embolic que l’Executiu no acaba de concloure, amb reflexions ambigües que donen lloc a interpreta­cions de vegades contraposa­des.

La desacceler­ació econòmica a la zona euro, la incapacita­t d’aprovar els pròxims Pressupost­os a causa del rebuig tant d’ERC com del PDECat i una extenuant fragilitat parlamentà­ria alimenten les expectativ­es d’una convocatòr­ia que, en realitat, continua sense estar tancada. És en aquest caldo de cultiu en el qual unes declaracio­ns del ministre de Foment i secretari d’Organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, van disparar ahir les apostes pel 26 de maig del 2019 com la data triada per als comicis legislatiu­s, que coincidiri­en, en una convocatòr­ia sense precedents, amb les municipals, les autonòmiqu­es i les europees. Tot i que el president del Govern va provar de suavitzar la situació des del Marroc, la sensació d’improvisac­ió va tornar a sacsejar l’Executiu i va posar en guàrdia el seu principal aliat, Podem.

Les paraules d’Ábalos estan obertes a reflexió. «Res és descartabl­e», va dir quan li van preguntar per la possibilit­at d’un superdiume­nge durant un esmorzar informatiu a Madrid que va fer que més d’un s’ennuegués a la Moncloa.

L’incendi va agafar Sánchez en el seu primer viatge oficial al Marroc, on es va reunir, sis mesos després d’arribar a la Moncloa, amb el rei Mohammad VI. Des de Rabat, el president va remarcar la seva autoritat i va recordar que és ell qui té la potestat de convocar. Tot i que va restar transcendè­ncia al comentari d’Ábalos, va evitar desautorit­zar-lo. «El ministre de Foment ha dit una cosa de pur sentit comú, assenyalan­t aquesta data com d’altres», va manifestar Sánchez.

Des de la Moncloa van insistir que no hi ha cap «canvi» d’escenari. La data de les generals «no s’ha decidit», van continuar en l’entorn del cap de l’Executiu. «El president va refredar la possibilit­at del 26 de maig. Decidirà el millor. Només ell. I seran els altres els que hauran d’acceptar-ho i explicar-se», van puntualitz­ar els col·laboradors de Sánchez.

MINISTRE AMB AUTORITAT Ábalos és el ministre amb més pes polític del Govern, a l’altura de la vicepresid­enta, Carmen Calvo. Els seus vincles amb Sánchez són molt estrets, i és un dels pocs que s’atreveix a portar-li la contrària en privat i fins i tot a traslladar en públic tesis diferents. Abans i just després de la moció de censura, per exemple, va defensar que no convenia intentar esgotar la legislatur­a, sinó avançar les eleccions amb el vent a favor. Fins ara, la seva tesi no ha calat en el president.

Tampoc el superdiume­nge sembla tenir opcions de concretar-se. Cap dels líders territoria­ls socialiste­s, molts dels quals presidents de comunitat, recolza aquesta possibilit­at. No volen que els seus pactes postelecto­rals es vegin condiciona­ts per les negociacio­ns de governabil­itat estatals. Així, el castellano-manxec Emiliano García Page va opinar ahir que les generals tindran lloc després de l’estiu. «Seran a la tardor», va defensar, alimentant la tesi més estesa a la Moncloa.

Des del PSOE també van intentar apaivagar els rumors. «El PSOE vol complir el compromís polític adquirit amb els ciutadans fins al final. El ministre de Foment no ha avançat res, no ha descartat cap data. La data la determinar­à el president del Govern i estem convençuts que ho farà quan sigui més convenient per als espanyols. Pel PSOE, la intenció continua sent acabar la legislatur­a. No convocar a remolc de ningú, per pressions d’un o altre. L’agenda es manté», va insistir la portaveu del Comitè Electoral socialista, Esther Peña.

VOTANTS CONSERVADO­RS Els càlculs electorals del gabinet de Sánchez tampoc afavoreixe­n que sigui el 26 de maig. Tots els estudis indiquen que una coincidènc­ia de les generals amb la resta d’eleccions comportari­a una activació d’un electorat conservado­r que el PSOE vol que es quedi a casa. Calculen que dos milions de votants de centredret­a que podrien abstenir-se en les autonòmiqu­es, municipals i europees acabarien per anar a les urnes si coincidiss­in amb les legislativ­es.

Malgrat els intents per refredar el superdiume­nge, el principal aliat de Sánchez, Pablo Iglesias, va convocar ahir la seva cúpula directiva per analitzar la possibilit­at de canvi d’escenari polític. El líder de Podem reunirà divendres a la tarda el consell ciutadà estatal (màxim òrgan entre congressos) amb l’objectiu de posar la lupa en l’estratègia de Sánchez i decidir com ha de respondre ara que el pacte de Pressupost­os sembla que es desinfla.

 ??  ??
 ?? EFE / BALLESTERO­S ?? DES DEL MARROC Pedro Sánchez, ahir, durant la seva visita al mausoleu de Mohammad V, a Rabat.
EFE / BALLESTERO­S DES DEL MARROC Pedro Sánchez, ahir, durant la seva visita al mausoleu de Mohammad V, a Rabat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain