El Periódico - Català

Cau per evasió el cap màxim de Nissan i Renault

SOU FRAUDULENT

- EL PERIÓDICO

Les autoritats japoneses van arrestar ahir el president de Nissan Motor, Renault i Mitsubishi Motors, Carlos Ghosn, per un suposat delicte d’evasió fiscal, segons va reconèixer la mateixa companyia nipona en un comunicat. En aquesta nota, Nissan Motor Corporatio­n també informa que després d’una investigac­ió interna han detectat que en el presumpte delicte també hi estaria involucrat un altre dels seus màxims directius, Greg Kelly, director representa­nt de la companyia japonesa.

Al conèixer-se la notícia, filtrada inicialmen­t per una agència japonesa, Nissan va fer públic un comunicat en què assegurava que la mateixa empresa havia iniciat una investigac­ió interna a partir d’un informe de denunciant­s que advertien de possibles sobresous de Ghosn que s’havien amagat tant a la mateixa companyia com a la Borsa de Valors de Tòquio. L’empresa va afegir que van detectar també altres «actes importants de mala conducta» per part del president, com l’ús personal d’actius de la companyia. Ghosn va ser interrogat per la Fiscalia de Tòquio i Nissan va destacar que ha col·laborat en tot moment amb les autoritats fiscals en aquest assumpte.

Hiroto Saikawa, CEO de Nissan, va anunciar que el consell d’administra­ció es reunirà aquest dijous per cessar Ghosn a l’empresa i va insistir que aquesta detenció no tindrà un impacte en l’aliança entre la firma japonesa, la francesa Renault i la nipona Mitsubishi.

DOS DETINGUTS Segons avançava el diari japonès Asahi Shimbun, ahir a la matinada es va detenir Ghosn per haver incomplert la legislació sobre instrument­s financers i del mercat de valors del Japó, després que el directiu hagués accedit a declarar davant de les autoritats. Kelly també va ser detingut. Mentre que Nissan no va entrar en detalls sobre els diners no declarats pel seu president, el diari Asahi Shimbun i altres mitjans japonesos van xifrar l’ocultació total en 5.000 milions de iens, uns 38,5 milions d’euros, des del 2011 fins avui.

El consell d’administra­ció de Renault també es reunirà «com més aviat millor», després de conèixer la decisió presa pel seu soci japonès

La notícia va provocar la caiguda de

les accions de les empreses del grup a les borses

Nissan. «Philippe Lagayette, administra­dor referent de Renault, en comunicaci­ó amb els presidents dels comitès del consell d’administra­ció, Marie-Annick Darmaillac i Patrick Thomas, han pres nota del comunicat difós avui per Nissan», va apuntar Renault en una nota, sense esmentar directamen­t l’arrest.

En una breu nota, l’empresa francesa va indicar que, «a l’espera d’informacio­ns precises sobre Carlos Ghosn, els administra­dors consultats expressen el seu compromís amb la defensa de l’interès del grup Renault en l’aliança» i va assenyalar que el consell d’administra­ció es reunirà «com més aviat millor».

El president francès, Emmanuel Macron, va dir en una roda de premsa a Brussel·les que «l’Estat, com a accionista (de Renault, amb un 15 % de l’accionaria­t), serà extremadam­ent vigilant amb l’estabilita­t de l’aliança i del grup».

Va assegurar que donarà «l’es- tabilitat necessària al conjunt dels empleats del grup».

Ghosn, empresari francobras­iler (president també de les altres dues empreses del motor que conformen una aliança amb Nissan, Renault i Mitsubishi Motors) és considerat l’home de negocis estranger més influent del país asiàtic.

FORTA CAIGUDA EN BORSA Les accions del consorci automobilí­stic francès Renault van caure el 8,4% en la jornada. La companyia va tancar la sessió d’ahir amb un preu de les accions de 59,06 euros. Els títols de la multinacio­nal automobilí­stica van arribar a un preu màxim en la jornada de 65,55 euros, tot i que posteriorm­ent van caure fins a tocar fons en els 54,8 euros, cosa que va suposar una caiguda del 15%.

La repercussi­ó sobre el valor de les accions de la mateixa Nissan haurà d’esperar, ja que en el moment de fer-se públiques les primeres informacio­ns, la Borsa de Tòquio estava tancada.

Amb un total de 10,6 milions d’automòbils i vehicles lleugers venuts l’any passat, l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi va ser l’exercici passat el primer productor mundial.

 ?? AFP / TOSHIFUMI KITAMURA ?? Fotografia d’arxiu de Carlos Ghosn, realitzada el maig del 2015.
AFP / TOSHIFUMI KITAMURA Fotografia d’arxiu de Carlos Ghosn, realitzada el maig del 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain