El Periódico - Català

El dilema de l’Índia

El Quad, l’OTAN asiàtica, xoca amb les reticèncie­s del Govern de Modi, que s’acosta a Pequín

- GEORGINA Higueras Periodista.

Més de 130 milions d’indis de cinc estats estan convocats a les urnes en aquests dies, un primer pas cap a les eleccions generals de maig vinent. Narendra Modi, líder del partit nacionalis­ta hindú BJP, aspira a revalidar la majoria absoluta que té al Parlament. La política exterior gairebé no compta a l’hora de dipositar el vot, però l’estabilita­t, en un país de 1.300 milions de persones, té un enorme pes i sembla trobar-se darrere de l’acostament del Govern indi a la Xina, en lloc de recolzar la consolidac­ió del Quad, una aliança militar similar a l’OTAN, promoguda pels Estats Units a Àsia.

L’aproximaci­ó de Modi a Pequín és vista com un moviment tàctic. Tot i que Trump ha sigut comprensiu amb l’Índia i l’ha inclòs entre els vuit països que no seran sancionats per continuar aprovision­ant-se de cru a l’Iran, és probable que la castigui pels 7.000 milions de dòlars en armament comprats a Rússia l’octubre passat. El paquet inclou cinc bateries de míssils S-400 de l’escut de defensa aèria. Els EUA ja han anunciat sancions a la Xina per aquesta mateixa compra.

El Quad –denominat oficialmen­t Diàleg de Seguretat Quadrilate­ral– integra els EUA, el Japó, l’Índia i Austràlia. Es va formar a mitjans de la dècada passada, però el 2017 Trump el va revitalitz­ar per contenir la Xina i garantir el mantenimen­t de l’ordre liberal a la regió de l’Indopacífi­c. Els seus objectius són la llibertat de navegació i el sobrevol de la zona marítima, el respecte al dret internacio­nal, la seguretat marítima, l’ordre basat en les normes establerte­s, la millora de la connectivi­tat, la no proliferac­ió i la lluita contra el terrorisme.

L’Índia té l’Exèrcit menys dotat dels quatre socis, però la seva situació estratègic­a, la seva població i la seva influència històrica a l’Índic la converteix­en en un factor essencial d’aquesta aliança. L’afany de Washington per fer notar la seva presència militar a la zona es tradueix en freqüents maniobres, algunes d’esquivades per Nova Delhi per no irritar la seva veïna. El 2016, els exèrcits indi i xinès es van ensenyar les dents durant 70 dies a Doklam, un territori en disputa entre la Xina i Bhutan.

Els dos gegants asiàtics són ferms defensors del multilater­alis me i socis en importants grups com els BRICS, l’Organitzac­ió de Cooperació de Xangai, el G-20, l’Associació Econòmica Integral Regional (RCEP, en les seves sigles angleses) i altres, però les seves relacions bilaterals han sigut molt difícils des de l’avanç de les tropes xineses el 1962 «per donar-li una lliçó». Van millorar sensibleme­nt en la primera dècada d’aquest segle quan l’Índia va reconèixer que el Tibet és part de la Xina i aquesta, que Sikim és part de l’Índia, però l’acord nuclear entre Nova Delhi i Washington i el ferm suport de la Xina al Pakistan van tornar a deteriorar-les.

El potencial econòmic de la nova ruta de la seda promoguda per Pequín, la militaritz­ació del mar del Sud de la Xina i el seu avanç per l’Índic fan que l’Índia se senti assetjada i busqui aliances per trencar el setge, tot i que tem que compliquin la rivalitat amb la seva poderosa veïna.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain