El Periódico - Català

May es guanya la patronal

Els empresaris afirmen que el pacte no és perfecte però temen que no n’hi hagi cap

- BEGOÑA ARCE

El món dels negocis i les finances ha donat el seu suport a l’acord de sortida de la Unió Europea de Theresa May, que veuen com un mal menor a fi d’evitar més riscos. El pacte, «no és perfecte», però és millor «que no n’hi hagi cap», va declarar John Allanel, president de la Confederac­ió de la Indústria Britànica (CBI).

L’organitzac­ió que reuneix la flor i nata de la City i representa 190.000 negocis va acollir May en el seu congrés anual, en una setmana crítica per al brexit.

Des de la tribuna, la primera ministra va deixar clar als euroescèpt­ics conservado­rs i a l’oposició laborista que no hi haurà canvis a l’esborrany del pacte assolit amb la Unió Europea, tal com ells persegueix­en. «L’acord de sortida està completame­nt tancat», va assenyalar

May, qui va subratllar la seva determinac­ió d’arribar fins al final del procés malgrat la greu crisi política que l’amenaça.

Ferm a seguir

«Mai hauria sigut fàcil o senzill i els últims passos sempre haurien sigut els més durs. Però tenim davant nosaltres un acord que funcionarà per al Regne Unit. I que ningú tingui el menor dubte, jo estic decidida a treure’l endavant», va afirmar May.

Les elucubraci­ons sobre la moció de censura que estan preparant des de dijous els diputats euroescèpt­ics de l’European Research Group (ERG) van continuar durant la jornada, sense que a última hora s’haguessin assolit aparentmen­t les 48 firmes necessàrie­s per fer el pas.

El vicepresid­ent de l’ERG, Steve Baker, va donar a entendre que alguns dels seus col·legues, que asseguren haver-les entregat, no estan dient la veritat. Tot i que el perill de conspiraci­ó no ha desaparegu­t, el retard indicaria les divisions i diferents punts de vista sobre l’estratègia a seguir entre els que condemnen l’acord i el volen modificar.

Davant dels que volen destituir la primera ministra i nomenar un nou líder, d’altres pensen que és més segur i encertat derrotar el text en la votació que s’ha de dur a terme al Parlament, la primera quinzena de desembre. Aquesta seria l’opció més realista i menys arriscada.

Petició de Davis

L’exministre del brexit David Davis, que va dimitir pel seu desacord amb el pla, va demanar que aquesta crucial votació s’avanci a dijous d’aquesta setmana, abans de la celebració de la cimera de mandataris de la UE prevista per a diumenge a Brussel·les. L’oficina de May a Downing Street va rebutjar una possibilit­at com aquesta.

Allà es va presentar també una delegació d’euroescèpt­ics radicals, encapçalad­a per l’exlíder del partit, Ian Ducan Smith, amb propostes de canvis al document pactat. Una reunió amb May es va prolongar durant una hora i va acabar sense cap comentari dels seus participan­ts.

Jeremy Corbyn, que també va ser el convidat de la patronal, va anunciar que votarà presumible­ment en contra de l’acord perquè «el que no pot respectar és la forma caòtica en què el Govern ha portat aquestes negociacio­ns vitals». Tant militants com diputats laboristes voldrien no obstant veure Corbyn molt més compromès en la convocatòr­ia d’un segon referèndum.H

 ?? AP / KIRSTY WIGGLESWOR­TH ?? Theresa May, ahir.
AP / KIRSTY WIGGLESWOR­TH Theresa May, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain