El Periódico - Català

Alemanya prohibirà l’entrada a 18 saudites pel ‘cas Khashoggi’

- CARLES PLANAS BOU

Alemanya prendrà represàlie­s contra l’Aràbia Saudita per l’assassinat del periodista opositor Jamal Khashoggi. Un mes i mig després de l’escabrosa execució del periodista al consolat saudita a Istanbul, Berlín va anunciar ahir que prohibirà l’entrada a 18 ciutadans del país del Golf vinculats amb el cas. No se sap si entre els afectats hi ha algun membre de la monarquia autoritàri­a de Riad.

Amb aquest gest, Berlín respon als recents resultats de la investigac­ió, que apunten que Khashoggi va ser torturat, assassinat i esquartera­t el passat 2 d’octubre a Istanbul, on va viatjar per fer uns tràmits per poder casar-se amb la seva nòvia turca.

No se sap si entre els afectats hi ha membres de la monaquía

La investigac­ió de la CIA ha conclòs que va ser el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, qui va orquestrar l’assassinat del periodista dissident. Segons va avançar The Washington Post, l’agència d’espionatge nord-americà va esbrinar que l’ambaixador saudita als EUA, germà de Bin Salman, va animar Khashoggi a viatjar a Istanbul, assegurant-li que no li passaria res.

Després d’aquestes noves informacio­ns, el Govern encapçalat per la cancellera alemanya Angela Merkel ha anat encara més enllà a l’assegurar que es paralitzar­an totes les exportacio­ns d’armes a l’Aràbia Saudita amb efecte immediat, fins i tot aquelles ja aprovades per Berlín. Fins ara, l’Executiu alemany només havia anunciat una suspensió de l’aprovació de noves vendes. Tot i així, el ministeri d’Economia no ha donat més detalls i es no se sap quantes exportacio­ns ja aprovades quedaran afectades per aquest gir. Tampoc està clar quant temps s’aplicarà aquesta prohibició.

CINC ACUSATS Després de setmanes negant la major, el Govern autocràtic saudita va acabar confessant l’assassinat del periodista opositor del règim després de l’enorme pressió internacio­nal. La fiscalia saudita ha demanat la pena de mort a cinc acusats per aquest assassinat i ha exculpat el príncep hereu, una versió que no satisfà les potències occidental­s, que continuen veient la mà negra de Bin Salman darrere del crim. Ahir mateix, el ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, va assegurar que els assassins de Khashoggi podrien haver tret el seu cos desmembrat de Turquia en maletes per esborrar totes les proves.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain