El Periódico - Català

«Tot França a París»

Els ‘armilles grogues’ continuen amb bloquejos de carreteres i convoquen un gran acte dissabte que ve El Govern es tanca de moment a negociar el preu dels combustibl­es

- IRENE CASADO

La protesta posa l’accent en la pèrdua de poder adquisitiu de les classes mitjanes

Dipòsits de combustibl­e bloquejats, desenes de barricades en autopistes i autovies, un peatge assetjat al departamen­t de l’Alta Savoia, quilòmetre­s d’embussos repartits per tot el territori. La mobilitzac­ió dels anomenats armilles grogues contra l’augment dels impostos sobre els carburants continua a França. En total, segons les dades facilitade­s per la policia, 13.000 manifestan­ts es van donar cita ahir en 358 punts de bloquejos i barricades.

Davant la mobilitzac­ió que va tenir lloc dissabte passat –protagonit­zada per més 2.000 concentrac­ions, amb 282.000 participan­ts, la tràgica mort d’una manifestan­t i 400 ferits–, les xifres d’aquesta nova jornada de protestes podrien semblar irrisòries. No obstant, per als armilles grogues és l’avantsala d’una nova mobilitzac­ió massiva convocada a través de Facebook per a dissabte vinent a la capital francesa: «Acte 2: ¡tot França a París!».

Darrere d’aquesta consigna apareix Eric Drouet, camioner de professió i una de les figures visibles del moviment: «Hem de donar un cop de gràcia i anar tots a París, per tots els mitjans possibles (viatges compartits, tren, autobús, etcètera) ¡París, perquè és allà on hi ha el Govern! Esperem a tothom: camioners, conductors d’autobús, taxi, VTC, agricultor­s... ¡Tothom!», rebla la convocatòr­ia, que ja «interessa» més de 167.000 usuaris.

La França més rural

Si bé en l’origen de les protestes d’aquest moviment, completame­nt deslligat de sindicats i formacions polítiques, hi ha l’alça tributària sobre els carburants –mesura promoguda per Emmanuel Macron en el marc de la transició energètica–, els armilles grogues posen l’accent en la pèrdua de poder adquisitiu de les classes mitjanes. Un descens que estaria provocat per les polítiques elitistes d’un Govern al qual se li recrimina que governa per als rics i que ignora les crítiques i els reclams de la França més rural i perifèrica.

Malgrat la pressió exercida per la revolta, l’Executiu de Macron no està disposat a cedir. «Hem sentit la còlera, però també sentim el sofriment, l’absència de perspectiv­es, la idea que els poders públics, durant molt temps, no han respost a les inquietuds i al sentiment de degradació, d’abandoname­nt viscuda per una part de la població», va reconèixer el primer ministre Édouard Philippe al ser interrogat al plató de France 2, diumenge passat a la nit. Així doncs, l’Executiu tancava la porta a qualsevol negociació o modificaci­ó del controvert­it augment de les taxes sobre els hidrocarbu­rs.

Davant d’aquesta resposta, els armilles grogues consideren que el Govern es fa el desentès davant el malestar suscitat per les polítiques econòmique­s i socials impulsades per Macron: el 74% dels francesos recolza el moviment, segons una enquesta feta pel diari Le Figaro.

L’èxit mediàtic del moviment és indiscutib­le. La revolta, els distintius de la qual són simples armilles grogues reflectore­s –obligatòri­es per circular a França–, ha aconseguit fer-se un lloc a totes les portades i tertúlies informativ­es. ‘Armilles grogues’: l’Executiu davant una crisi inèdita, titulava ahir el diari Le Monde en portada. Una anàlisi compartida per bona part de la premsa francesa, que també es fa ressò del silenci del president.

Eric Drouet, camioner, és una de les figures visibles del moviment

 ?? AFP/ NICOLAS TUCAT ?? Elsmanifes­tants, amb una dona en cadira de rodes, planten cara a la policia a Bordeus, ahir.
AFP/ NICOLAS TUCAT Elsmanifes­tants, amb una dona en cadira de rodes, planten cara a la policia a Bordeus, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain