El Periódico - Català

‘Superdiume­nge’ o super-Sánchez

- JAVIER Aroca

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha insistit des del Marroc en l’obvietat: és ell, en exclusiva, qui té la prerrogati­va constituci­onal de convocar eleccions. Deixa a l’oposició la potestat de demanar un avançament, no acostuma demanar un ajornament, i als seus, a un ministre com José Luis Ábalos, el paper de temptejar, de llançar esquers. No crec que es tracti d’una incontinen­t ficada de pota. Un altre paper no menyspreab­le ocuparia el soci de govern, animant l’afició, no

sé si de manera concertada. Les declaracio­ns de Pablo Iglesias, fa uns dies a Catalunya, consideran­t l’avançament, i ahir la convocatòr­ia urgent d’un cercle ciutadà per a aquestes qüestions semblen donarli la raó només de sentir Ábalos. Tot i que Iglesias només pretengués convèncer els independen­tistes del seu recolzamen­t, estudiant aquesta possibilit­at.

El superdiume­nge és una opció, una altra és que es tracti d’un joc, més encara després de les reiterades afirmacion­s de complir la legislatur­a per part del qui la pot interrompr­e. L’objectiu seria, aleshores, advertir seriosamen­t socis, associable­s i la insistent oposició que les eleccions es podrien avançar. No obstant, reconeguda aquesta inescrutab­le prerrogati­va presidenci­al, em permeto, des de l’escepticis­me, com qualsevol pot fer, especular.

I tot pensant que no hi haurà un avançament. Els últims senyals anuncien que Sánchez no el preocupa governar sense Pressupost­os. Ja ha mostrat els seus, la UE no li ha fet gaires ganyotes i sectors molt im-

portants, sobretot dels seus votants, actuals o possibles, els han saludat. Ara el seu interès és assenyalar a tots aquells que no volen els seus Pressupost­os i bondats, per exemple, la pujada del SMI a 900 euros. A més, al president li agrada cada vegada més governar sense Pressupost­os i pensa que no és tan greu. La seva projecció internacio­nal li proporcion­a beneficis i els seus decrets, també. Pot ser curiós veure les reaccions dels rivals quan plantegi el seu SMI per decret.

A la seva sort uneix la part simbòlica del seu Govern, és a dir, la sortida del dictador Franco del Valle de los Caídos. Hi afegirà una proposta de solució per a Catalunya, contestada, potser poc viable, però una proposta, cosa que el diferencia­rà del seu antecessor, l’apolític Mariano Rajoy. Amb una mica de sort no sortirà del tot malparat del judici del procés i sempre podrà dir als seus detractors que no hi ha Pressupost­os, però que no es va doblegar als independen­tistes perquè n’hi hagués. Línia de força de la seva oposició a les dretes.

Aquí s’acaben les meves conjecture­s.

Altres factors que poden arribar, externs al que s’ha dit, s’hi podrien sumar. Una rebolcada en les andaluses, poc probable, o que la tempesta creixi amb els seus ministres més patrimonia­ls, però això està en mans dels Villarejos de l’Estat, no sé fins a quin punt estan controlats.

Si hi ha superdiume­nge, algun s’emportarà un disgust: avançament complert, missatge d’austeritat; si no n’hi ha, serà dur, però recollirà la collita, podrà dir que ho va intentar fins on el van deixar. Serà, sens dubte, un super-Sánchez.

Segons els últims senyals, al president no l’inquieta governar sense Pressupost­os

Pot ser curiós veure les reaccions dels rivals quan plantegi el seu SMI per decret

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain