El Periódico - Català

Els tripijocs de Cosidó

El portaveu del PP al Senat va escriure un whatsapp sobre com «controlar» els jutges del qual es va retractar El seu altre front obert són les possibles traves a la investigac­ió de la caixa B

- P. SANTOS J.J. FERNÁNDEZ MADRID

Un ingenu missatge de WhatsApp i una menys ingènua filtració del seu descarat contingut donen per fundat el temor que la setmana passada tenia el president del PP, Pablo Casado, que el vell PP li doni nous problemes.

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, director general de la Policia amb Mariano Rajoy, va haver de demanar disculpes ahir «pel llenguatge col·loquial» que va fer servir al comentar als seus companys de grup el pacte amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el whatsapp, revelat per El Español, va celebrar com «una jugada formidable» l’elecció de Manuel Marchena al capdavant del govern de l’òrgan dels jutges i del Tribunal Suprem perquè suposarà majories còmodes al CGPJ, «i a més controlant la sala segona des de darrere».

Al cap de poc de conèixer-se la notícia, el portaveu popular va argumentar: «Entenc que es pugui haver malinterpr­etat, però, en tot cas, és una interpreta­ció errònia. En cap moment es parla d’un intent de control del Poder Judicial. El que intento dir amb més o menys fortuna és que l’elecció d’un president del Suprem de prestigi reconegut ajudarà que les decisions del Consell siguin tan unànimes com sigui possible. No volia dir que en permet el control perquè entre altres coses no és cert».

Aquesta ensopegada no passaria de ser un incòmode incident més o menys perdonable per part de la direcció del PP de Casado –Cosidó va recolzar l’actual president en la pugna contra Soraya Sáenz de Santamaría des que va començar a obtenir avals per liderar el partit– si no fos perquè es produeix al poc de conèixer-se que la Fiscalia Anticorrup­ció indaga en un possible joc brut policial en la investigac­ió de les finances del Partit Popular.

En una peça secreta, el fiscal prova d’esbrinar si l’excomissar­i José Manuel Villarejo o algú de la policia que dirigia Cosidó –quan Jorge Fernández Díaz era ministre de l’Interior– va comprar amb fons reservats, i suposadame­nt sense suport judicial, a Sergio Ríos, el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias.

Operació Kitchen

Ho van anomenar operació Kitchen: aconseguir informació i papers de l’extresorer. No tot el material obtingut d’aquesta forma, pel que sembla, va arribar en mans dels jutges. Fonts policials admeten el potencial de la irregulari­tat de la investigac­ió per esfondrar part de la causa per la caixa b del PP. I més si Ríos –avui, curiosamen­t, agent de policia– o d’altres fessin revelacion­s a la fiscalia sobre alguna acció censurable de la direcció de la policia. Casado va dir que no admetrà cap comportame­nt que «no sigui exemplar, sigui qui sigui l’afectat».

Va afirmar que no sabia, perquè era «dins de l’àmbit operatiu», va apuntar, «què es remet al jutjat perquè s’entén que és d’interès per a la investigac­ió i què no». «No vaig participar en aquesta investigac­ió de cap de les maneres», va assegurar.

L’encara home de confiança de Casado, mentrestan­t, denuncia una «campanya» contra ell que només busca implicar-lo en el cas Villarejo.H

El que va ser director general de la Policia amb Rajoy és la nova pedra a la sabata de Casado

 ?? EFE / A. ÁLVAREZ ?? ►►Suport en campanya Cosidó va ajudar Casado a liderar el PP.
EFE / A. ÁLVAREZ ►►Suport en campanya Cosidó va ajudar Casado a liderar el PP.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain