El Periódico - Català

JxCat i ERC reactiven la investidur­a de Puigdemont

El Parlament obre la ponència de reforma del reglament per a l’elecció telemàtica L’oposició rebutja el pla, Esquerra evita citar-lo i la CUP se’n distancia

- EL PERIÓDICO

El Parlament va constituir ahir la comissió del reglament i va nomenar als representa­nts de la ponència redactora que haurà d’abordar els canvis en la norma que regeix l’activitat de la Cambra catalana. Una reforma que impulsa Junts per Catalunya per a, entre altres objectius, poder investir a distància l’expresiden­t Carles Puigdemont. I ho va fer amb el rebuig de la resta de partits, i fins i tot una posició distant de la CUP, que deixa en l’aire aquest nou intent que qualifica d’autonomist­a. El representa­nt d’ERC en la comissió tampoc va citar la investidur­a telemàtica de Puigdemont entre els objectius de la reforma reglamentà­ria, que va defensar per raons de paritat i modernitza­ció.

Sense esmentar explícitam­ent l’expresiden­t, el portaveu de JxCat, Albert Batet, va argumentar que «el que és de sentit comú és que els diputats puguin exercir les seves funcions des del seu escó i no estiguin a la presó ni a l’exili, i que si no es pot dur a terme almenys se’n puguin garantir els drets».

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, va recordar els informes contraris a qualsevol investidur­a telemàtica subscrits pels juristes del Parlament i el Consell de Garanties Estatutàri­es, així com el veto a aquesta via per part del Tribunal Constituci­onal. «És un brindis al sol per agitar l’espantall de fer president un escapat de la justícia. Els dona rèdit victimista i aconseguei­xen pressionar membres de la Mesa», va denunciar Carrizosa.

INFORMES ADVERSOS En un sentit similar, el socialista Ferran Pedret va recordar els dictàmens contraris a una investidur­a telemàtica i va lamentar la «temeritat» que es reobri la reforma del reglament sense consens. El diputat del PP Santi Rodríguez va deixar en l’aire la participac­ió futura del seu grup en la ponència.

«No estem disposats a acceptar una reforma del reglament per satisfer interessos partidiste­s de ningú ni ad personam. Les lleis no es fan per a casos personals», va justificar.

Marta Ribas, de Catalunya en Comú-Podem, va rebutjar que la reforma pretengui una investidur­a no presencial. «No es pot ser presidenta o president a distància, va al·legar Ribas, contra les «investidur­es telemàtiqu­es i telepàtiqu­es». Però la diputada sí que va obrir la porta a modificar el reglament per «complir la paritat a la Mesa del Parlament, les comissions i les juntes de portaveus».

Fins i tot Maria Sirvent, en nom de la CUP, va marcar distàncies respecte a una futura investidur­a de Puigdemont: «No els acompanyar­em en cap qüestió simbòlica, nosaltres no hem vingut a seguir límits autonòmics per acabar fent el que mana l’Estat». Sirvent va coincidir amb Ribas en la necessitat de reformar el reglament per poder garantir la paritat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain