El Periódico - Català

L’abrupte final de l’«assassí de costos»

-

Carlos Ghosn ha sigut un dels directius més influents i discutits del sector de l’automòbil. Durant la seva llarga etapa en l’Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, es va guanyar el sobrenom de «Le Cost Killer» (l’assassí de costos). Es va fer famós per haver alliberat de la fallida Nissan i per convertir la companyia japonesa i Renault en líders mundials de la indústria automobilí­stica.

No va ser fins al 1996, després d’haver triomfat a Michelin, quan Carlos Ghosn arribaria a una Renault que encadenava anys de pèrdues. Tot just començar en la firma del rombe, va clausurar una planta a Bèlgica i va deixar al carrer 3.300 treballado­rs. No obstant, també va saber impulsar les vendes i millorar les operacions perquè Renault es transformé­s i, a mitjans de la dècada dels 2000, es convertís en la marca més venuda d’Europa.

Veient el seu talent, la marca francesa va adquirir una participac­ió majoritàri­a de Nissan el 1999 i va enviar Ghosn a Tòquio per convertir-lo en CEO. El directiu es va trobar amb una empresa amb més de 20.000 milions de deute. Per solucionar-ho tot, va desenvolup­ar un pla de reestructu­ració que preveia l’acomiadame­nt de 21.000 treballado­rs de cinc plantes diferents, el pagament del deute venent les accions que la marca tenia en diverses empreses i la contractac­ió de personal procedent de Renault per internacio­nalitzar l’empresa.

Ghosn va ser sempre un actor discutit, sobretot pel seu elevat salari en comparació amb la resta de la indústria, però les seves accions el van portar a convertir-se en president de Nissan el 2000 i CEO el 2001, president de Renault el 2005 i de Mitsubishi el 2016 i a convertir l’Aliança en el grup que més vendes va acumular l’any passat. Actualment, Ghosn estava preparant el seu futur després de deixar de ser CEO de Nissan l’any passat. Després de l’escàndol que ha protagonit­zat, el seu destí sembla allunyat dels despatxos del consorci que va convertir en gegant.

L’executiu no va dubtar a acomiadar 21.000 persones per reconduir Nissan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain