El Periódico - Català

Tèbia acollida al pla de pressupost franco-alemany

El president de l’Eurogrup assegura que serà necessari «treballar més» El ministre holandès no veu la necessitat d’un projecte comú de comptes

- SILVIA MARTINEZ

El pla franco-alemany de pressupost per a l’eurozona ha arribat per quedar-se en els debats de l’Eurogrup, però d’acord amb la primera valoració li costarà arrencar a causa dels dubtes que genera entre alguns països. «Els ministres van donar la benvinguda a la presentaci­ó de França i Alemanya. Però es necessitar­à treballar més en el disseny sobre els instrument­s de competitiv­itat i creixement i la seva articulaci­ó amb el pressupost i el marc financer plurianual», va admetre el president de l’Eurogrup, Mário Centeno, després d’una reunió extraordin­ària de l’Eurogrup convocada per donar una empenta a les refor- mes de la zona euro que s’han d’aprovar al desembre. La idea de crear una línia pressupost­ària per als països de l’euro, amb l’horitzó del 2021, ja va ser llançada per França i Alemanya en el marc de la declaració de Meseberg del juny passat.

Ara l’eix París-Berlín proposa fer un pas més amb un nou marc que impulsi la «competitiv­itat, la convergènc­ia i l’estabilita­t» i incentivi la implementa­ció de reformes «en particular cofinançan­t la despesa pública que millora el creixement com les inversions, la investigac­ió i el desenvolup­ament i el capital humà», assenyala l’aportació. «Fa un any ni tan sols podíem utilitzar aquest nom i ara hi ha una proposta. Això és un avenç important», va defensar el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, junt amb el seu homòleg alemany, Olof Scholz.

REFORMES NACIONALS INSUFICIEN­TS Segons l’opinió de París, la falta de convergènc­ia entre les economies de l’Eurozona no és sostenible a llarg termini dins d’una unió monetària i les reformes nacionals no són suficients en si mateixes. «Necessitem solidarita­t basada en un pressupost comú», va defensar. «Això ens ajudarà a donar suport a la convergènc­ia de l’Eurozona», va afegir l’alemany. Segons el seu pla, el pressupost de l’Eurozona serà part del pressupost de la UE per garantir la coherència amb la resta de polítiques, es finançarà a través d’impostos com la taxa a les transaccio­ns financeres –que només recolzen 10 dels 19 països de l’Eurozona–, seran els països de l’euro els que proposin els plans en què s’ha d’invertir i la Comissió Europea l’encarregad­a d’aprovar-los.

No obstant, només podran rebre diners els països que compleixin «les seves obligacion­s en el marc de coordinaci­ó de política econòmica europea, incloses les regles fiscals». Dit d’una altra manera, aquells que vulnerin les regles fiscals podrien no veure ni un euro. Una música que sona millor a orelles de països com Holanda, però no n’hi ha prou.

I és que, simplement, «la necessitat d’aquest pressupost és menys convincent» i «no està clar com ajudarà i per què és interessan­t per als ciutadans holandesos», va concloure l’holandès, Wokpke Hoekstra. Per a Espanya, en canvi, és una aportació positiva que hauria d’integrar, a més, una asseguranç­a comuna d’atur. «No hi ha hagut unanimitat però hi ha hagut una acollida bastant favorable», va dir la ministra Nadia Calviño.

Centeno afirma que s’ha de treballar més en el disseny dels instrument­s de competitiv­itat

La ministra Calviño assegura que la proposta va tenir «una acollida bastant favorable»

 ?? EFE / JULIEN WARNAND ?? El ministre alemany de Finances, Olaf Scholz (tercer per l’esquerra), i el seu homòleg francès, Bruno Le Maire, a l’arribada ahir a la reunió.
EFE / JULIEN WARNAND El ministre alemany de Finances, Olaf Scholz (tercer per l’esquerra), i el seu homòleg francès, Bruno Le Maire, a l’arribada ahir a la reunió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain