El Periódico - Català

Black Friday avançat

Amazon, Ikea, PcComponen­tes i H&M, entre altres, avancen les ofertes del ‘divendres negre’ Els treballado­rs de Correus a tot Espanya i d’Amazon a Madrid faran vaga

- J. M. BERENGUERA­S GABRIEL UBIETO

Falten uns dies per al Black Friday, però els descomptes ja han començat. El comerç d’Espanya, mancat de vendes després d’una mala tardor, s’encomana al divendres negre com l’inici de la campanya de Nadal i, per què no, de la remuntada de les vendes. Així, amb tant impacte publicitar­i aquests dies, moltes botigues van aprofitar ahir per inaugurar la setmana dels descomptes.

Algunes de les botigues que han apostat per aquest inici avançat són el gegant del comerç electrònic Amazon, la firma de mobles i decoració Ikea, la botiga d’electrònic­a PcComponen­tes, la firma de moda H&M i les webs de distribuïd­ors autoritzat­s d’Apple Macníficos i K-tuin. Totes ja estan oferint descomptes en alguns dels productes, i avancen l’oferta completa de descomptes o amb rebaixes en alguns articles. La majoria del sector, això sí, esperarà a dijous i divendres per llançar l’ofensiva de descomptes.

El petit comerç també s’esperarà a divendres per afegir-se a la campanya. «Estem en una dinàmi- ca de promocions contínua on els més perjudicat­s són els petits comerciant­s, que poden suportar pitjor aquest tipus de campanyes avançades», assenyala la professora de la UOC Neus Soler.

El Black Friday mourà en compres a través d’internet 1.560 milions d’euros, el 10% més respecte a l’any anterior, segons les estimacion­s de l’Associació Espanyola de l’Economia Digital (Adigital), que inclou més de 500 empreses. Pel que fa a la despesa mitjana, l’associació calcula que els consumidor­s espanyols gastaran una mitjana de 256 euros per a aquest Black Friday, davant els 233 euros de l’any passat. Per comunitats, Madrid, Catalunya i Navarra seran les que més diners invertiran.

Aturades en el repartimen­t

Serà un Black Friday de vendes, però en molts casos també de retards a l’hora de rebre les compres. Els treballado­rs de la indústria del repartimen­t són conscients que una vaga no té el mateix impacte en unes dates que en altres. Així ho han considerat els treballado­rs d’Amazon o Correus, que aniran a la vaga durant el Black Friday. Els

La jornada mourà en compres a través d’internet 1.560 milions d’euros, el 10% més

La majoria del sector espera dijous i divendres per llançar la seva ofensiva

treballado­rs de Correus de tot Espanya estan convocats a la vaga el dia 30 per denunciar la progressiv­a desinversi­ó i la falta de personal. Ja van parar al juny i està previst que repeteixin el 21 i 26 de desembre.

Per la seva banda, els treballado­rs del centre que Amazon té a San Fernando de Henares (Madrid) pararan abans, els dies 23 i 24 de novembre, en la que serà la seva tercera vaga des de començamen­t d’any. El seu objectiu és exigir millors salaris i més conciliaci­ó familiar.

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? Un comerç amb publicitat sobre els descomptes del Black Friday.
JOAN CORTADELLA­S Un comerç amb publicitat sobre els descomptes del Black Friday.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain