El Periódico - Català

Diagnòstic sanguini

RheoDx desenvolup­a un dispositiu que permetrà detectar diverses malalties a partir d’una gota de sang El producte podria sortir al mercat a finals del 2019

- INNOVACIÓ GUILLEM TAPIA BARCELONA

RheoDx avança en el desenvolup­ament del seu dispositiu per fer proves diagnòstiq­ues a través de mostres hemàtiques. La tecnologia creada per la start-up barcelonin­a és capaç d’identifica­r 10 malalties –entre les quals la malària, la leucèmia i l’esferocito­si hereditàri­a– analitzant únicament una gota de sang. «El nostre aparell és un reòmetre que mesura la viscositat dels fluids en moviment, en aquest cas la sang, i converteix aquests valors en una funció. Cada funció es correspon amb una patologia i d’aquesta manera es fa el diagnòstic», explica Samantha López, responsabl­e del desenvolup­ament tecnològic i una de les cofundador­es de RheoDx.

El projecte va néixer al Centre de Recerca Matemàtica (CRM) de la Universita­t de Barcelona arran d’una investigac­ió de la catedràtic­a de Física Aurora Hernández, si bé ara aquesta científica està desvincula­da del dia a dia de la companyia. Juntament amb López i Hernández també són socis fundadors de RheoDx Oliver Balcells i Joan Grasas, el primer com a director general i el segon com a encarregat d’industrial­itzar la producció del dispositiu. L’equip va començar a col·laborar arran del programa d’acceleraci­ó The Collider impulsat per la Mobile World Capital. Hernández, López, Balcells i Grasas controlen la majoria del capital de RheoDX i el CRM i la Mobile World Capital participen en la societat.

La companyia no ha complert el primer any de vida i encara trigarà un temps a llançar el seu producte al mercat a causa de les múltiples homologaci­ons necessàrie­s. «El juny del 2019 volem disposar de 100 unitats preindustr­ialitzades per dur a terme la validació clínica i obtenir la CE Mark (distinció que certifica que un producte compleix les regulacion­s de la Unió Europea)», apunta Balcells. Per produir la sèrie de 100 unitats la companyia té oberta una ronda de 500.000 euros que ja ha cobert al 50%, asseguren els promotors del projecte.

RheoDx ja disposa de cinc prototips –pròximamen­t seran 10– i manté acords amb institucio­ns com l’Hospital Clínic, el Banc de Sang i Teixits i l’Institut de Recerca Josep Carreras per portar a terme la validació preclínica del producte i comparar la seva eficàcia amb els mètodes diagnòstic­s tradiciona­ls. Si es compleixen els terminis previstos, el dispositiu estarà als centres mèdics entre finals del 2019 i principis del 2020 i, eventualme­nt, a llarg termini es podria convertir en «un objecte de gran consum, com els termòmetre­s que mesuren la temperatur­a corporal», comenta Balcells.

El Centre de Recerca Matemàtica de la UB va crear el projecte per a les proves

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? Cofundador­s 8Joan Grasas, Oliver Balcells i Samantha López.
JOAN CORTADELLA­S Cofundador­s 8Joan Grasas, Oliver Balcells i Samantha López.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain