El Periódico - Català

Un espai pioner «entrena» els autistes a afrontar el dia a dia

Una associació recrea a València una perruqueri­a o un súper per ajudar persones amb el trastorn La iniciativa de l’associació You Can aporta «seguretat» als participan­ts, diuen les famílies

- NACHO HERRERO

Anar al supermerca­t és un caos; a la perruqueri­a, un trauma, i al metge, una tortura. Accions quotidiane­s que per a famílies amb fills poden suposar un petit repte, una diversió o, en el pitjor dels casos, una mala estona, per a aquelles amb fills amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) s’arriben a convertir «en un infern». Així ho defineix Aurora Carbonell, una de les fundadores de l’associació You Can, que ha posat en marxa a Bétera (València) una casa on es recreen aquests tres espais per entrenar persones amb aquests trastorns i que puguin afrontar unes situacions que, d’una altra manera, poden estar anys bloquejant-los.

«Fem servir el terme entrenar-se perquè s’entrenen pel que viuran a fora. La idea és que puguin evoluciona­r en el seu dia a dia per guanyar autonomia, dins i fora de casa, perquè puguin fins i tot aspirar a ser en vivendes tutelades», explica a EL PERIÓDICO la representa­nt de l’entitat.

«A Espanya, més enllà de minirecrea­cions de la llar en alguns centres d’educació especial, no hi ha res així», explica Carbonell entre orgullosa i estranyada. Ella és terapeuta ocupaciona­l i, «després de veure com costa anar a un supermerca­t o a un metge i la manera tan complexa en què s’ha intervenir perquèhi vagin d’una manera normalitza­da, un centre és una cosa molt bàsica».

El supermerca­t té els seus cartells de color groc cridaner amb les millors ofertes, lleixes plenes, cistelles i caixa enregistra­dora. El centre d’especialit­ats pot convertir-se en la consulta d’un pediatre, d’un oftalmòleg, d’un ginecòleg o d’un dentista amb la seva butaca i tot i la perruqueri­a està preparada per rentar i tallar. «Practiquen i després els podem acompanyar a aquests llocs perquè l’únic que canviï sigui la persona que tenen davant», avança la impulsora de la iniciativa.

FER-SE EL LLIT Hi ha també habitacion­s perquè s’entrenin a fer-se el llit, un petit gimnàs, una sala que emula una classe d’una escola i una cuina perquè puguin fer petites receptes o, simplement, aprenguin com funciona el microones. Això dins, perquè fora hi ha el rocòdrom, una petita granja i un llit elàstic que és, sens dubte, la teràpia més demandada.

Carbonell explica que moltes vegades, quan persones amb TEA van a l’hospital, «no els poden fer les proves» i al final «moltes famílies acaben per no portar-los i es queden amb el dubte de si hi veuen o hi senten bé, per exemple». «Per a algú amb autisme una prova mèdica normal és el més aprensiu que es poden trobar i ja ni parlem d’una prova ginecològi­ca o de còlon. Per a ells és un infern perquè no entenen la necessitat i ho viuen com un càstig. Necessiten saber què se’ls farà, com serà i com hi han de col·laborar», assenyala. I hi ha molt pocs profession­als formats per tractar amb ells.

L’Inma explica que fa anys que la seva filla de 17 anys no va al dentista. «L’última vegada es va aixecar quan tenia tots els aparells a la boca, va començar a cridar i a tirar-ho tot i el dentista va dir que no li treia el queixal. El problema és que si l’experiènci­a ha sigut dolenta ho memoritzen i ja no hi volen anar», explica resignada. «Moltes vegades directamen­t els posen una màscara i els dormen», intervé la Pilar. El seu fill té 13 anys i no oblida que durant molt temps «era impossible fer-li una anàlisi de sang o vacunar-lo; el subjectave­n entre vuit o nou persones; ara ha canviat i si tenim sort es queda parat i només crida».

Els dos fills de la Montiel, de 12 i 14 anys, tenen TEA i per a ella encara ara «anar al metge és una tortura» perquè «no entenen res». «És com si et tapen els ulls, et lliguen les mans i no pots comunicar-te. Per això es produeixen conductes tan disruptive­s». L’Inma reconeix que al principi l’«estressava quan [la filla] es posava a xisclar al supermerca­t o quan estava una hora cridant a la consul-

La idea és que puguin

evoluciona­r en la vida quotidiana per guanyar autonomia dins i fora de casa

«Per a ells, una simple prova mèdica és un infern, no entenen la

necessitat de fer-la i ho viuen com un càstig»

ta i tots els altres pares es quedaven en silenci i baixaven la mirada, però al final ja t’és igual, t’immunitzes». Però el mal record de les seves primeres visites al supermerca­t no se li ha esborrat. «Era un caos. Sortia corrents i es perdia. O agafava una cosa que li agradava i es negava a passarla per la cinta», rememora.

REPETIR, REPETIR I REPETIR /A la Pilar li passa una cosa semblant amb la perruqueri­a. «Hi havia vegades que era horrorós, un trauma. El meu fill no aguantava el soroll de la maquineta; només podia ser amb tisores. En canvi, el de l’assecador, sí», explica encara estranyada. «No és un tema menor el de la perruqueri­a», recalca Carbonell. «No toleren els sons, la sobrecàrre­ga d’estímuls o la invasió d’un desconegut. Tenim xavals que s’han deixant els cabells llargs i han tingut problemes de bullying. Aquí els ense- nyem l’ús de la pinta, de l’assecador, de les màquines i es familiarit­zen amb tot el mobiliari i la seqüència», desenvolup­a.

Per a la Pilar, amb els afectats per TEA no hi ha cap altra fórmula que no sigui «repetir, repetir i repetir», per això creu que «instal·lacions com aquestes els donaran molta seguretat» i els entrenamen­ts suposen un pas endavant respecte a les històries socials, petits relats amb fotos o dibuixos que serveixen per explicar i anticipar a aquestes persones el que passarà.

La Cristina assenteix. El seu fill té 5 anys, no parla i li queda per recórrer molt camí. «Per a ell fins i tot mirar-li la gola és una cosa estressant. Aquestes instal·lacions i aquests entrenamen­ts normalitze­n el que per a ells és molt estressant, una cosa que és caòtica s’introdueix a poc a poc», assenyala.

 ?? MIGUEL LORENZO ?? Aurora Carbonell, fundadora de You Can, parla amb unes mares a la casa d’experiment­ació per a autistes de Bétera (València).
MIGUEL LORENZO Aurora Carbonell, fundadora de You Can, parla amb unes mares a la casa d’experiment­ació per a autistes de Bétera (València).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain