El Periódico - Català

Prevenir contra l’ablació

La Fundació Wassu-UAB reclama a la Generalita­t, en el marc del Fòrum Internacio­nal sobre Mutilació Genital Femenina que se celebra a BCN, que inverteixi en formació mèdica

- BEATRIZ PÉREZ

La Fundació Wassu-UAB, organitzac­ió científica internacio­nal que treballa per la prevenció de la mutilació genital femenina (MGF), va tornar a denunciar ahir que la Generalita­t no inverteix a formar profession­als sanitaris per evitar que es continuï practicant l’ablació femenina, una praxi tradiciona­l en alguns països de l’Àfrica.

Així ho va afirmar la directora de l’entitat, Adriana Kaplan, amb motiu de l’inici del Fòrum Internacio­nal sobre Mutilació Genital Femenina, que tindrà lloc fins demà al CaixaFòrum. Segons l’ONU, entre 100 i 140 milions de nenes i dones de tot el món han patit aquest tipus de mutilació.

Kaplan va denunciar que la metodologi­a feta servir per la Generalita­t per actuar contra aquesta pràctica és més punitiva i coercitiva que formativa. «L’èxit s’obté des de l’atenció primària. Quan es formen els metges en MGF i en competènci­es intercultu­rals, el resultat és excel·lent. I les nenes viatgen als seus països d’origen i després tornen intactes a Catalunya», va afirmar. Kaplan va valorar el protocol català per detectar i evitar la MGF, però va criticar que la formació recaigui, en ocasions, més en els Mossos d’Esquadra que en els metges.

Segons va detallar, la Fundació Wassu-UAB, en territori català, va perdre la pista a unes 400 nenes (catalanes d’origen, però amb arrels africanes) entre els anys 2012 i 2016. Algunes van marxar

L’entitat va perdre la pista a unes 400 nenes, catalanes d’origen, entre els anys 2012 i 2016

per la crisi, però l’entitat sospita que moltes d’elles s’han quedat a l’Àfrica perquè els seus pares temien que els retiressin el passaport al tornar. Aquest exemple li va servir per il·lustrar com la via punitiva (la que, va assegurar, és la que més s’aplica en Catalunya) és un fracàs, un motiu pel qual s’ha d’apostar amb «serietat» per la prevenció i la formació dels profession­als sanitaris.

Tot i que en alguns països es reivindica com una pràctica més de la tradició cultural, hi ha evidències científiqu­es sobre les conseqüènc­ies que l’ablació femenina comporta per a la salut. Des d’hemorràgie­s internes fins a infeccions i, fins i tot, la mort. A més, les complicaci­ons estan presents al llarg de la vida de la dona, per exemple quan dona a llum: els parts són més prolongats i de vegades es produeixen esquinços i sofriment fetal. Les menstruaci­ons són més doloroses i, sovint, es pateixen més infeccions urinàries.

El protocol català contra la MGF es va aprovar el 2002 i el 2017 es va intervenir en 132 casos. Funciona a partir de 73 meses locals, en les quals es reuneixen diferents profession­als per detectar situacions de risc. El 2015 es va crear el circuit per a la reconstruc­ció del clítoris per a les residents a Catalunya. Des d’aleshores, s’han fet 10 intervenci­ons quirúrgiqu­es i s’han atès 26 consultes.

El Mapa de la mutilació genital femenina a Espanya del 2016 de la Fundació Wassu-UAB revela que a Catalunya hi resideixen més de 21.000 dones nascudes en països en els quals hi ha evidències clares de la pràctica de la MGF, com el Senegal, Gàmbia, Nigèria, Guinea i Ghana. Aquestes dones corren el risc de ser mutilades (no vol dir necessària­ment que ho hagin sigut). Entre elles hi ha unes 6.000 nenes d’entre zero i 14 anys.

Prohibida a Gàmbia

Per la seva part, Osuman Sillah, parlamenta­ri de l’Assemblea Nacional de la República de Gàmbia, va explicar que en aquest país (on el 76% de les dones han patit MGF) es va aprovar el 2016 una llei per prohibir l’ablació. «En països com Egipte, el 80% de les nenes que són sotmeses a mutilació ho fan en centres sanitaris privats. A Gàmbia, el 10% dels metges practiquen l’ablació clandestin­ament. Aquest és un problema global i a Catalunya hi ha una gran població emigrada de Gàmbia, per això és tan important la prevenció i la sensibilit­zació», va relatar. Sillah va posar èmfasi en la importànci­a de conscienci­ar també els homes. Tant ell com Kaplan van aprofitar per presentar un nou programa pioner de formació en MGF per als jutges, magistrats i parlamenta­ris de Gàmbia.

 ?? ARXIU / MOSSOS D’ESQUADRA ?? L’origen a Gàmbia, país on van viatjar dos mossos per explicar el protocol antiablaci­ó.
ARXIU / MOSSOS D’ESQUADRA L’origen a Gàmbia, país on van viatjar dos mossos per explicar el protocol antiablaci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain