El Periódico - Català

BCN i les empreses pacten rectificar el 22@ amb vivendes

L’acord preveu que Pere IV travessi el Parc Central dissenyat per Nouvel

- ERNEST ALÓS

L’Ajuntament de Barcelona i les empreses que actuen al 22@ van firmar ahir un pacte, que compte amb el sí crític de les entitats veïnals i la intervenci­ó de les universita­ts de la ciutat, per reformular i rectificar les carències d’aquesta zona, la reconversi­ó en activitat tecnològic­a, vivenda, equipament­s i zona verda de la gran àrea de Poblenou que el vell Pla General Metropolit­à destinava fins a l’any 2000 exclusivam­ent a la indústria (qualificad­a com a 22@) El pacte entre els operadors de la zona per augmentar en almenys 4.000 vivendes públiques i de protecció el sostre residencia­l per desbloquej­ar la zona nord del 22@, la més paralitzad­a, i excloure la de l’àrea del Bogatell i Llacuna, que es considera inviable, encara haurà de passar per un pacte polític.

En l’actualitat, el 25% del 22@ està construït, el 25% ha sigut gestionat i reparcel·lat, a punt per construir-hi, un altre 22% ha sigut planificat però sense que s’hagi avançat en la seva gestió i un 28% està absolutame­nt sense desenvolup­ar. Bàsicament, al triangle delimitat per la Gran Via, la Diagonal, el carrer de Pallars i la rambla de Prim. En aquesta zona, l’acord aspira al fet que el repartimen­t actual de les illes que passen a ser classifica­des com a 22@ (70% del terra per a activitat econòmica a desenvolup­ar pel propietari, 10% de zona verda, 10% d’habitatge públic i 10% d’equipament­s) passi a tenir un 30% del sostre edificable per a habitatge, el mínim que es considera necessari perquè es desenvolup­i un entorn veïnal. Aquesta s’intentaria que es concentrés en dos eixos cívics, Pere IV i un eix verd al llarg de Cristóbal de Moura. Almenys la meitat d’aquests habitatges serien de promoció pública, i la resta o cooperativ­es o promocions de cohabitatg­e, o bé habitatges de promoció privada però a preu taxat, circumstàn­cia que les entitats veïnals continuen criticant, que pressionen per aconseguir una oferta 100% pública. Encara que la cessió és necessària perquè els propietari­s dels terrenys no perdin rendibilit­at amb el canvi.

Per facilitar l’enllaç d’aquesta nova zona residencia­l, el pacte considera necessari desbloquej­ar el projecte de l’antic recinte fabril de Can Ricart amb la UB i integrar-lo amb l’ara impermeabl­e i estanc Parc Central de Poblenou, dissenyat per Jean Nouvel. Tot i que falta definir els detalls, el projecte passaria perquè el nou carrer de Pere IV, pacificat, torni a travessar el parc i a connectar els seus dos trams, ara separats.

ECONOMIA SOCIAL L’acord també preveu modificar les activitats previstes en la classifica­ció 22@ sobretot a la zona nord, per facilitar la instal·lació de formes de nova economia, com tallers, centres de makers, cooperativ­es i petites iniciative­s d’economia social, no només grans empreses tecnològiq­ues. També a la zona de petites vivendes i tallers, amb una propietat absolutame­nt fragmentad­a, a la zona de Bogatell, Trullàs i el barri de la Plata de Poblenou. Un teixit urbà de passatges i casetes baixes que es conservari­a per motius patrimonia­ls i perquè s’ha demostrat que és impossible donar pas a acords entre tots els propietari­s per desenvolup­ar projectes urbanístic­s a gran escala.

Han firmat el Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible l’Ajuntament de Barcelona, la FAVB, la Taula Eix Pere IV, l’Associació d’Empreses i Institucio­ns 22@ Network, Poblenou Urban District, les universita­ts UB, UPC i UPF, el Pla Estratègic Metropolit­à de Barcelona, el Consorci Besòs i el Consorci b TecCampus Diagonal Besòs.

El pla compta amb un ‘sí crític’ veïnal, però encara s’ha de negociar amb els grups municipals

 ??  ??
 ?? FERRAN NADEU ?? Ca l’Alier, al carrer de Pere IV, inaugurada ahir.
FERRAN NADEU Ca l’Alier, al carrer de Pere IV, inaugurada ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain